ГАЛЕРИЈА РАЈКА МАМУЗИЋА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ДЕЧЈЕ КЊИГЕ За Дечје село прикупљено 300 књига

Галерија ликовне уметности поклон зибрка Рајка Мамузића јуче је обележила Међународни дан дечје књиге у друштву деце из Дечјег села „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици.
а
Фото: Dnevnik.rs

Претходно је одржана хуманитарна акција прикупљања књига за децу, која је трајала од 25. марта до 1. Априла, у којој је прикупљено око 300 наслова, а књиге су, поред грађана, донирали и Дечја библиотека у Новом Саду, Змајеве дечје игре и радници РТВ-а. Петнаесторо деце из Дечјег села са својим васитачима јуче је посетило галерију, где су имали обилазак  поставке у трајању једног школског часа.

- Јуче су нас малишани посетили и мислим да се свима свидео обилазак, ми ћемо наставити са нашом праксом укључивања младих у активности галерије – рекла је портпаролка Галерије ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића Маја Стојанац, истичући значај пружања могућности и деци без родитељског старања да се културно образују и тако, можда, пронађу љубав према књигама или некој другој врсти уметности.

Јуче се обележавао и Светски дан аутизма, а у Галерији ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића организоване су инклузивне ликовне радионице намењене младима са аутизмом.

- Прве недеље априла, када се обележава дан особа са аутизмом, биће одржана изложба радова полазника наше радионице у Дечјем културном центру Новог Сада – казала је Маја Стојанац. – Посвећени смо раду са младима из неуротипичне популације, на крају сваке године и овде се организује изложба радова наших полазника.

Основа радионица је фонд галерије, на основу кога се деца упознају са ликовним поетика уметника који су заступљени у њој и преко којег се указује на важност музеја и галерија као институција које су неопходне за очување културног наслеђа.

Маја Стојанац најавила и је наставак сарадње са Дечјим селом, акцијом која је планирана за мај, када ће група деце, заједно са запосленима у галерији, у башти ове институције посадити одређен број садница.

Б. Гуран

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести