Изложба „Наставници и позоришне гињол лутке“ у Еђшегу

Изложба „Наставници и позоришне гињол лутке“, коју чине дела 17 наставница из целе Србије, отворена је у Културној станици „Еђшег“ до 3. октобра. Посетиоце очекује 65 лутака различите намене, од такмичарских наставничких радова у категорији израде позоришних гињол лутака, радова који се користе у настави, до лутака за учешће на Фестивалу луткарских представа и ликова из бајки и цртаних филмова.
е
Фото: Културни центар Новог Сада

- Као Удружење војвођанских учитеља, од 2000. године се бавимо интензивним развојем школског луткарства, које обухвата радионице и обуке наставника, као и Фестивал луткарства основних школа, који је у календару смотри и такмичења Министарства просвете – објашњава приређивач изложбе учитељица Вера Стојшић Гашпаровски. - Лутке су неодвојиви део живота сваког човека, али и наставно средство многобројних маштовитих наставника, а ученицима драгоцен извор знања, дружења, радости, глуме и социјализације.

Фото: Културни центар Новог Сада

Изложба је резултат сада већ трогодишње сарадње Удружења војвођанских учитеља и Културног центра Новог Сада у области луткарства, чему су прошле године претходиле две – изложба поводом 25 година Фестивала луткарства основних школа и приказ настанка лутака из народне традиције, од природних материјала, до професионалних позоришних лутака.

- Изузетно је значајно представити јавности рад наставника и развој луткарства, како професионалног тако и школског. Нови Сад је центар школског луткарства, а у педагошком раду лутка је незамењива, јер омогућава деци да на једноставан и весео начин овладају наставним садржајима или их подстиче на импровизацију и идеје којима представљају свој живот – поручује Вера Стојшић Гашпаровски.

Б. Павковић

Пројекат "Нови Сад - европска престоница културе" је реализовао Дневник Војводина пресс д.о.о. уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести