Јаки млади, нове перспективе: Развој вештина и шанса за запослење

НОВИ САД: Пројекат „Јаки млади, нове перспективе” недавно је реализован у нашем граду, у жељи пружања помоћи око запослења младима у ризику, поготово онима који долазе из институција алтернативне бриге или имају комплексне социо-економске проблеме.
j
Фото: K. Bračer

Програм је креирала организација „Aflatoun International ” у сарадњи с Фондацијом „СОС Дечја села Србија”, а у Новом Саду га реализује организација „АДРА Србија”. Обухвата два циклуса – радионице основних животних вештина и радионице запошљавања. Прва група од 11 младих завршила је четворомесечни програм крајем децембра.

Од фебруара планирамо нови циклус и надамо се да ћемо то остварити у односу на околности, мада све активности прилагођавамо условима, открива менторка-саветница у организацији „АДРА Србија” Винка Жунић.

Како додаје, позивају све младе из поменуте циљне групе, као и људе који су у могућности да их упуте, да се прикључе њиховом програму, а то могу учинити путем имејл-адресе vinka.zunic@adra.org.rs.

Углавном су то корисници услуга система социјалне заштите и алтернативне бриге – млади на хранитељству, из домова за незбринуту децу, породица у ризику, млади с психолошким тешкоћама у функционисању и слични, тако да се увек трудимо да им пружимо подршку и изађемо им у сусрет колико год је то могуће. Радионице прилагођавамо њиховим потребама и отворени смо за то да направимо програм који им потпуно одговара, вели Жунићева.

Кроз радионице млади учествују у симулацијама разговора за посао, изради радне биографије и мотивационог писма, уче на који начин да оставе добар утисак на радном месту и који су то постојећи извори за тражење посла.

У току првог циклуса млади су учили на који начин да унапреде вештине неопходне за сналажење у савременом свету, попут асертивне комуникације, вештине постављања циљева, критичког размишљања, решавања проблема, управљања конфликтима, вештина успешног самопредстављања, како на разговорима за посао, тако и у другим ситуацијама, објашњава Винка Жунић.

Фото: K. Bračer

По њеним речима, у другом циклусу, односно у оквиру радионица запошљавања, подстицаће их да стекну бољи увид у доступно тржиште рада и на развој вештина за тражење посла и самозапошљавање.

Осим формалног дела, изузетно је важно дружење, које им пружа прилику за стварање мреже вршњачке подршке јер им је често неопходна, као и доживљај припадности групи, и квалитетан распоред времена. Свима је пружена шанса за даље, а четворо полазника прве групе пронашло је запослење још током програма.

Пошто планирам да будем предузетник, учешће у програму ми је помогло у многим сферама, потврдила је полазница Елвира Рамић. Како каже, стекла је комуникационе вештине, научила да направи добар тим, остави добар утисак на клијенте, боље организује своје време и постављам добре циљеве, а потом их и достиже.

Осим тога, значи ми и што сам увидела да знање које сам стекла могу пренети другима и да имам моћ да мотивишем и да утичем на друге младе људе, каже Елвира.

Позитиван одговор, како наводи Винка Жунић, није изостао ни међу сарадницима који су упутили младе у програм.

Изненађени су позитивним променама у њиховом понашању и опхођењу према запосленима у институцијама у којима су смештени. Стварање мреже социјалне подршке је за њих изузетно значајно. Дакле, само им је потребно да неко верује у њих и да добију подршку за то што воле и желе. Тада и они почну да верују у себе, закључује Винка Жунић.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.5753
Најновије вести