Калеидоскоп културе: Књижевност, плес, хип-хоп, перформанс

НОВИ САД: „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” по други пут организује „Калеидоскопа културе” – јединствени спој програма који претварају Нови Сад у „град-сцену”.
kaleidoskop kulture
Фото: Youtube Printscreen/kaleidoskop.novisad2021

На око 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, одржаће се више од 400 програма. Књижевност, плес, хип-хоп супкултура, интерактивни перформанс, „Шетње кроз наслеђе” – тако у кратким цртама изгледа програм ове, прве недеље „Калеидоскопа културе”. До 1. септембра, више од 140 догађаја на програму „Калеидоскопа” понудиће бројне опције за Новосађане и оставити простора да одаберу и обликују „калеидоскоп” по својој мери.

Љубитељи књижевности ове недеље имаће прилику да задовоље „апетит” за писаном речју на 14. међународном новосадском књижевном фестивалу, који је почео синоћ на Тргу младенаца и трајаће до 28. августа на неколико локација – у Градској библиотеци, на балконима у Змај Јовиној улици, у баштама новосадских кафеа и ресторана.

Несвакидашњи перформанс, који укључује и публику, под називом  „Три мигранта у чамцу” заказан је за 29. август у 18 сати на платоу Културне станице „Свилара”. Дело уметника Петка Доурмана изводиће се и 30. и 31. августа , као и 1. септембра од 18 сати на истом месту.

У оквиру овогодишњег фестивала савременог плеса и перформанса „Покретница”, Новосађани ће имати прилике да учествују у радионицама попут „Тамо вани и овдје унутра” 30. августа у 19 сати у Културној станици „Свилара”, као и да присуствују предавањима и презентацијама.

„Блок парти” је догађај који ће обележити наредна три викенда и промовисаће хип-хоп културу као начина живљења, за шта ће бити задужени хип-хоп плесачи, цртачи графита и ди-yејеви. Први „Блок парти” биће организован 30. августа у 18.30 сати у дворишту између Београдског кеја и Улице Марка Миљанова на Подбари. Посетиоци ће имати прилике да се упознају са стрит-арт уметником из Словачке Јурајом Ђуришом, ђускају уз музику ди-yејева Зупанy и МЦ Банзае, а промовисању хип-хоп културе допринеће и локални цртачи графита. У дворишту између улица Драгише Брашована и Раваничке на Лиману 2, такозваном Бронксу, хип-хопери ће се представити 31. августа, такође у 18.30. Следећи „Блок партији” одржаће се 7. и 14. септембра.

Како су изгледале некадашње урбане баште и шта чини данашње, Новосађани ће имати прилике да виде 1. септембра у 18 часова у Културној станици „Еђшег” у оквиру треће и последње „Ретроспективе урбаног баштованства Новог Сада”, која је део пројекта „Шетње кроз наслеђе”.

А. Б.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести