Коме смета слепи хармоникаш Душан Зорић

Хармоникаша Душана Зорића, који је рођен и слеп и сваког дана два-три сата свира свој инструмент у центру Новог Сада на почетку Змај Јовине улице, прекјуче је неко од суграђана пријавио полицији, која је изашла на терен, легитимисала уличног свирача и, како нам је и сам рекао, припретила да више ту не долази.
Slepi harmonikaš Dušan Zorić Foto: F. Bakić
Фото: Слепи хармоникаш Душан Зорић Фото: Ф. Бакић

Упркос томе, он наставља да оплемењује град забавном и народном музиком, будући да му је, осим минималне социјалне помоћи, новац од хуманих пролазника најважнији извор финансија.

И није Душан једини улични свирач у Новом Саду, навикавамо се да смо и на тај начин део света. Међутим, нисмо сви исти и добронамерни, а ваљало би...

– Највише има позитивних људи који ми се јаве, питају кад ћу опет доћи, али последњих шест месеци ме неки терају да се склоним – прича нам увек насмејан и ведар Душан. – Пре неки дан ми је опет пришао неки човек и рекао да се склоним с јавне површине јер није дозвољено да ту свирам. Кад сам га питао зашто само мене дира, претио је да ће ме пријавити. После тога је дошла полиција, не Комунална него редовна, легитимисали су ме. Били су жестоки и пуни претњи. Није ми било свеједно. Нису ми написали казну, али су рекли да, ако се појавим још једном, привешће ме и покренути судски процес.

Очевици који раде у близини, како у локалима, тако и на штандовима за продају сувенира, потврдили су да је полиција изашла на увиђај, али и да су приметили да то раде једино када је реч о Душану и младом музичару из Кикинде Николи, који има мултиплу склерозу и ромске је националности.

– Желим да се интегришем у друштво, али немам где друго да свирам – објашњава музичар по струци, и апелује да се прекине такво третирање особа с инвалидитетом.

Душан Зорић, иначе, живи с мајком, има жељу да се одвоји од ње и пронађе свој простор, а стриц му помаже тако што га доводи до центра и заједно с њим седи до истека „радног времена”.

„Припадници Министарства унутрашњих послова у Новом Саду изашли су на лице места 19. септембра 2019. године у 12.24, по пријави једне грађанке Новог Сада да се јавни ред и мир ремете буком, због тога што их, у таквим случајевима, на интервенцију обавезује Закон о јавном реду и миру („Службени гласник РС”, бр. 6/2016 и 24/2018)”, стоји у одговору новосадске полиције на питање „Дневника” зашто је полиција легитимисала слепог уличног свирача у центру Новог Сада.

 Л. Радловачки

 

Koleginica
21.09.2019 • 14:25
Uredjene zemlje imaju svoje ulicne svirace,samo kod nas ih tretiraju kao kriminalce ,dok pravi kriminalci sede po foteljama i unistavaju nam sve dobro .Neka rijalitija da nam deca gledaju spodobe.Kuca zadnji cas da se bezi odavde.
goran
22.09.2019 • 13:17
Bruka
Tuzna
23.09.2019 • 02:33
Zasto smo toliko jadni i zasto su ljudi prestali biti ljudi😥
EUR/RSD 117.5821
Најновије вести