Концептуални оквир плана Подбаре на увиду до 19. фебруара

Осим нових вишеспратница, урбанисти на Подбари планирају образовне и здравствене установе, различите пословне објекте, спортски парк, мерно-регулаторну станицу, као и реконструкцију и изградњу нових саобраћајних али и јавних површина.
podbara, Dnevnik/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

Простор обухваћен планом детаљне регулације, који је на раном јавном увиду до 19. фебруара, окружен је Алмашким крајем на југу, Салајком на западу, Улицом Филипа Вишњића на истоку и магистралном пругом на северу. 

Урбанисти наводе да је проширење капацитета јавних служби до сада реализовано само у ОШ „Иван Гундулић” па је предвиђена реконструкција и изградња нових објеката. На месту некадашњег комплекса „Ниве” и „Напретка”, у источном делу Подбаре, предвиђен је вртић, а будући да садашњи објекат здравствене установе у Улици Југ Богдана не задовољава савремене стандарде и потребе становника, планирана је његова реконструкција или изградња новог.

Иако у блоковима уз Косовску улицу има зграда с по седам-осам етажа, у будућности ће бити дозвољена градња објеката до пет спратова с поткровљем, а у појединим деловима биће дозвољен само спрат и поткровље.

Као и у другим деловима града где су на местима кућа зидане зграде, и на Подбари су пешачке стазе уске, недостају бициклистичке, а немали проблем представља и паркирање моторних возила.

Предвиђено је проширење регулације појединих улица, као и њихово сређивање. Недостатак паркинг-простора решаваће се изградњом нових, где постоје услови за то, а у блоку окруженом улицама Гундулићевом, Текелијином, Беле њиве и Новом 1 предвиђена је вишеспратна гаража с 200 места.


Јавни увид до 19. фебруара

Концептуални оквир плана детаљне регулације Подбаре могуће је погледати до 19. фебруара, сваког радног дана од 9 до 14 часова у ЈП “Урбанизам”, Булевар цара Лазара 3, и на сајту тог предузећа, као и у Месној заједници “Подбара”, Косовска 41.

Док траје јавни увид, примедбе и сугестије се у писаној форми подносе Градској управи за урбанизам и грађевинске послове, Радничка 2.


Општеградски и линијски центри с пословним објектима биће смештени уз веће саобраћајнице, Венизелисову и Темеринску улицу, као и уз прометније улице, попут Гундулићеве, Јаше Игњатовића и Косовске.

Делови објекта Културне станице „Свилара” у Косовској улици, која функционише у оквиру пројекта Европске престонице културе, биће намењени Академији уметности и Културном центру.

Парк за спорт и рекрацију требало би да буде између улица Ђорђа Рајковића и Филипа Вишњића, а осим поменуте, неке веће зелене површине нису планиране.

Урбанисти наводе да на Подбари има веома мало вегетације, коју је неопходно сачувати, а осим дрвореда, планирани су и такозвани заштитни појасеви око школске и предшколске установе. 

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.9519
Најновије вести