Конкурс за младе „Шта нам тешко“: Новчана и менторска подршка за добре идеје

Конкурс „Шта нам тешко” у оквиру програма „Млади су закон 2020”, који омогућава младима од 15 до 30 година да добију финансијску и менторску подршку за реализацију идеја које одговарају на потребе локалних заједница, отворен је до 1. новембра, или до утрошка пара.
mladi 1
Фото: Покрет горана Војводине

Спроводе га „Млади истраживачи Србије” у партнерству с Покретом горана Војводине (ПГВ) из Сремских Карловаца, организацијама „ЦеГраД” из Обреновца, „Тим 42” из Лесковца, „Емпоњер” из Пожеге, а уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Покрет горана Војводине је задужен за Севернобачки, Севернобанатски, Западнобачки, Јужнобачки, Средњобанатски и Сремски округ.

По речима једног од ментора конкурса из Покрета горана Војводине Владимира Будалића, на тај начин биће подржано 130 омладинских волонтерских пројеката широм Србије износима од 20.000 до 42.000 динара по пројекту, а укупно са чак 5.460.000 динара.


Вечери друштвених игара

У оквиру конкурса  „Шта нам тешко”, у Карловцима је прошле године неформална група „СКОК – Сремскокарловачки клуб” обезбедила младима бројне друштвене игре и организовала недељне „Вечери друштвених игара”, које је у току два месеца посетило више од стотину људи. Ове године заинтересоване су чак четири нефромалне групе којима у ПГВ-у помажу да обликују своје идеје у пројектну апликацију. У плану су организација културних догађаја, уређења јавног простора, акције подизања свести о социјално искљученим групама...


За учешће у програму могу се пријавити неформалне групе од минимално пет људи између 15 и 30 година који су држављани Србије и бораве у њој. Група треба да има званичног координатора или представника који је одговоран за припрему и реализацију пројекта којим конкурише.

Право да конкуришу имају и удружења младих чији Управни одбор има минимум две трећине чланова од 15 до 30 година. Финансираће се еколошке, образовне, социјалне акције, то јест оне посебно усмерене према угроженим групама људи, затим реновирање, кампање, културни програми и друге активности. Све морају бити завршене закључно с 1. децембром.

– „Шта нам тешко” конкурс је идеална прилика за младе да, заједно са својим другарима и другарицама, ураде нешто корисно за своју локалну заједницу – каже Будалић. – Кроз тај конкурс им помажемо да препознају и реше изазове у свом крају, пружајући им финансијску и менторску подршку. Мислим да су програми који негују и подстичу активно учешће младих кључни у локалном одрживом развоју локалних заједница, а то је управо разлог зашто Покрет горана Војводине реализује тај пројекат.

Датељи о конкурсу, формулар и контакти ментора могу се пронаћи на: https://mladisuzakon.rs/stanamtesko-konkurs/, https://istrazivaci.wufoo.com/forms/mwybndp1cabozq/ и https://partneri-i-mentori/.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести