„Машталица“ поново у Темишвару: Српски основци чувају језик

Дечји часопис „Машталица“ наставља да унапређује сарадњу са Српском гимназијом „Доситеј Обрадовић“ у Темишвару, успостављену пре две године, а својим другим доласком у ту школу током ове седмице поново су обрадовали мале основце и сународнике који наставу похађају на српском језику.
1
Фото: Dnevnik.rs

За децу је приређена изложба „Из Новог Сада с љубављу“ – дело вртића „Плави зец“, добили су на поклон примерке часописа „Машталица“, мноштво цртежа непознатих новосадских другара, књиге за школску библиотеку и слику, чији су аутори мали Новосађани из вртића „Веверица“.

– „Машталица“ негује пријатељство, повезује децу, али и све који се на квалитетан начин баве децом и њиховим одрастањем – истакла је уредница и идејни творац часописа „Машталица“ Весна Пантић. – Управо смо ушли у 22. годину постојања и све то време наш лист деци приближава лепу писану и изговорену реч, уметност, културу, и сматрам да су деца с „Машталицом“ увек на путу правих вредности. Позвали смо децу и учитеље из Темишвара да дођу у Нови Сад и буду наши гости, те се искрено надам да ће то бити трајна сарадња. Задовољство је обострано, а планирамо да покренемо и заједничке пројекте. Било би лепо да нешто од тога остваримо до 2021. године, када и Темишвар и Нови Сад постају Европска престоница културе.

Фото: Dnevnik.rs

Деца читањем негују машту, али и свој језик и говор, у чему им много помажу писци и песници. Српску гимназију у Темишвару, уз представнике и сараднике часописа „Машталица“, посетио је дечји аутор и драмски писац Тоде Николетић, који је с тамошњим основцима поделио мали део свог стваралаштва.

– Машта би требало деци да буде путоказ да пронађу себе у свему што их занима и на тај начин оправдају своје постојање на овој лепој планети – сматра Тоде Николетић. – С радошћу смо дошли у походе деци у Темишвару да им пружимо своја дела, а они су нам заузврат поклонили песме и показали да овде неко брине о њима, као и о нашој култури и српском језику. Помоћ и подршка наше државе свакако су потребни деци и, уопште, целокупној српској заједници у Темишвару. Доласком „Машталице”, показујемо им да нам нису далеки и да међу нама постоји духовна веза јер заправо јесмо једно биће. Најважније је заслужити поверење деце, а кад то остварите, с лакоћом можете представити своје стваралаштво. Није реч само о мојој поетској нити него увек трагам за даровитом децом коју ћу мотивисати да у културној размени покажу шта знају. Импресиониран сам тиме колико ова деца знају и чувају наш језик, али још више њиховим певањем јер, упркос томе колико је реч моћна, песма нас уздиже и буди ведрину, а деца су управо то у нама успела да пробуде.

Фото: Dnevnik.rs

Окупљени ученици показали су радост, те узвратили дружењем и песмама које знају, потврдивши на тај начин жељу дечјег ствараоца који их је посетио.

– Данас је било занимљиво, чули смо песме, али и неке брзалице – рекла је ученица четвртог разреда темишварске Српске школе Нада Лукин (11). – Волим да читам, поготово бајке и басне. Омиљена књига ми је „Чарна и несвет”. То је књига о врани и глисти, чија је порука да би требало сви да будемо пријатељи, сложни и да живимо без мржње.

Текст и фото: Б. Павковић  

EUR/RSD 117.5790
Најновије вести