На Бећарцу обележен Светски дан чишћења

Поводом обележавања Светског дана чишћења, јуче је у оквиру “Калеидоскопа културе” организовано чишћење Бећарца и Бици оазе, иза Ректората.
Na Bećarcu obeležen Svetski dan čišćenja Foto: V. Fifa
Фото: На Бећарцу обележен Светски дан чишћења Фото: В. Фифа

У уређивању простора учествовала су удружења Нови Сад 2021 - Европска престоница културе, “Еко курир”, ОПЕНС 2019, ЈЦИ Нови Сад, Актив НС и Новосадски волонтерски сервис.

- Жеља нам је да јавности пошаљемо поруку како није тешко бити фин, те да сви заједно можемо очистити неки микролокалитет, али и Нови Сад - нагласио је Дејан Влашки из “Еко курира” и напоменуо да та организација постоји већ шест година. - До сада смо организовали више од 100 различитих еколошких, хуманитарних и бициклистичких акција, а ово је први пут да се на неком чишћењу окупило толико организација, које су анимирале своје пријатеље и чланове.

Фото: Организовано чишћење Бећарца ... Фото: В. Фифа

Према проценама организатора у сређивању је учествовало око 50 волонтера, а међу сакупљеним смећем било је свега, од папира и амбалаже до шута и сличног крупног отпада, а откривен је и давно изгубљен саобраћајни знак.

- Идеја је да удруженим снагама очистимо прометне микролокалитете, те да укажемо јавности на то да морамо много више чувати околину у којој живимо и боравимо и бринути о њој - објаснио је Војислав Пркосовачки из Новосадског волонтерског сервиса. - Сви ми заједно чинимо окружење, те самим тим и утичемо на средину у којој живимо.

Фото: ....и Бици оазе Фото: В. Фифа

Светски дан чишћења (World cleanup day) је један од највећих цивилних покрета који уједињује 157 земаља света, у жељи за чистију околину. Идеја је настала 2008. године у Естонији, а од тада до данас прерасла је у глобални покрет, који превазилази националне, религиозне и културне разлике.

Ј. В.

 

 

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести