Светски дан чишћења: „Тврђава без смећа“ у суботу, 15. септембра

НОВИ САД: Акција чишћења надземља тврђаве Петроварадин „Тврђава без смећа“ биће одржана у суботу 15. септембра, поводом Светског дана чишћења.
Petrovaradinska tvrdjava
Фото: Дневник/Б. Лучић (архива)

Акцију организује удружење грађана 3Д Свет огранак Угрип које се бави остваривањем циљева у области културе, културног и духовног наслеђа тврђаве Петроварадин са њеним подземљем и надземљем, Петроварадина, Новог Сада, Војводине и Србије.

Окупљање је организовано у 7.30 часова у Царском Шанцу „код Тигра“ у Генералштабу Угрипа (за оне који не знају ову локацију, а познају мапу бина на Егзит фестивалу, ради се о Денс Арени). Могуће је доћи и колима, има паркинг место, наводи се у саопштењу Угрипа.

Циљ ове акције је чишћење преосталог смећа са надземља тврђаве Петроварадин који се по слободним проценама мери између 60.000 и 100.000 килограма.

Акција се дешава на тачно 14 локација које су подељене на 38 пунктова.

Ова новосадска акција се одржава поводом Светског дана чишћења у преко 300 замаља света, међу којима је и Србија са преко 100 својих пунктова, градова и највеће акције чишћења смећа с надземља и дела подземља тврђаве Петроварадин.

Ове године акција је замишљена као један велики зелени талас од Јапана до Хаваја, са стотинама милиона волонтера, који чисте целу Планету истог дана у периоду од 10 до 18 часова.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести