На дечјој "зеленој" академији најмлађи уче како се воли и чува природа

НОВИ САД: У Новом Саду од 2015. године постоји Дечја еколошка академија. Окупља децу од пет до 11 година и која кроз радионице уче о важности еколошке културе, а са друге стране, практичним деловањем им се усађује еколошка свест.      
ekologija
Фото: Katarina Vuksanović

То је најбољи начин да усвоје знања о различитим еколошким темама попут паметног коришћења обновљивих природних ресурса, зашто је рециклажа важан сегмент екологије, шта су то отпадне воде, како се прави компост и зашто има важну улогу за органску башту и слично, каже едукатор у Академији Марија Царан Павловић.

Како додаје, деца су веома заинтересована за екологију и заштиту животне средине.

За сада, по нашој процени, учествовало је око 2.000 малишана у разним еколошким  активностима. Од децембра прошле године реализоване су и радионице у основним  школама “Јожеф Атила”, “Прва војвођанска бригада ” и “Жарко Зрењанин”. Осим тога, у рад су била укључена и деца из  ПУ “Златокоса” и “Земља чуда”, али и из приватне ОШ “Тврђава”, подсећа наша саговорница.

Одржали смо више од 130 радионица, а учествовали су сви ђаци од првог до трећег разреда, прича Марија и додаје да се конкретно ради о пројекту “Еко култура” и у првом полугодишту су радили радионице о рециклажи, док су у другом актуелне радионице “Башта и вода”.

Фото: Katarina Vuksanović

Кроз практични рад деца су доста научила о значају воде и биљака за нас, а самим тим су стекли основу за реализацију следећих пројеката. Са свим учесницима настављамо сарадњу кроз пројекте  “Тотална рециклажа” и “Моја башта може свашта”, која представља промоцију органске баште, наводи наша саговорница.

Како каже Марија, у оквиру пројекта “Тотална рециклажа” свако одељење ће добити по две кутије и радиће сепарацију отпада. Углавном ће то бити папир и пет амбалажа, јер деца то најчешће користе. Пошто су остварили сарадњу с Папир сервисом “ФХБ”, они ће затим долазити и односити рециклажни материјал.

Пројекат “Моја башта може свашта” је наставак претходних  и деца ће првенствено украшавати гајбице у којима ће садити биљке, учествоваће у припреми  земљишта, а касније и у самој садњи, каже наша саговорница.

Како наводи, сад је права сезона за то, а циљ је да деца и након садње наставе да воде бригу о својој башти и тиме се уче одговорности, упознају се са разним еколошким проблемима, али и сазнају шта је све потребно за здрав раст биљке.

Фото: Katarina Vuksanović


Удружењу потребни нови чланови

За сада Удружење има скроман организациони тим, али су свакако добродошли нови чланови који желе да се прикључе остваривању постављених циљева и едукацији најмлађих. Додатне информације за прикључивање или учешће, могу се добити преко фејсбук стране или званичног сајта Дечје еколошке Академије.

Марија Царан Павловић каже да је Академији као непрофитном удружењу тешко доћи до пара, па се пријављују  на разне конкурсе у нади да ће неко препознати њихов рад и доћи до новца за реализацију планова.


Када те радионице нису у школама, отвореног су типа, и сви који желе да њихова деца учествују и постану мали еколози, могу да се пријаве путем нашег сајта или сајта Забавног парка “Старли”, где се иначе оне и одржавају, позвала је Марија.

На крају сваке школске године прави се завршна свечаност за све школе које су учествовале у реализацији пројеката. Поводом обележавања Европске недеље одрживог развоја биће организован „Зелени фестивал”  од 3. до 7. јуна. Више информација биће познато  када се приближи тај значајан датум.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести