Завршен еколошки ИПА пројекат: Еко-школа за вршњаке из две земље

БЕЧЕЈ: Вишемесечна реализација еколошког ИПА пројекта „Еко – школа – образовна мрежа за еколошки свестан, одрживи живот“ завршена је у Бечеју обраћањем јавности.
be eko skola
Фото: Дневник (В. Јанков)

Носиоц посла с наше стране било је бечејско Друштво интелектуалаца „Браћа Тан“, а мађарски партнер били су чланови Фондације „Еколошки центар“ из Кишкунфелеђхаза. Пројекат је реализован са групом од 25 ученика седмих и осмих разреда основних школа „Север Ђуркић“ у Бечеју и „Јожеф Атила“ у Кишкунфелеђхазу.

„Задовољни смо како је протекла реализација међународног ИПА пројекта и очекујем да ћемо наставити започети посао на обострано задовољство. Јер, образовни систем нуди само општа знања из области животне средине, а екологија је изузетно важан сегмент живота“, рекао је председник Друштва интелектуалаца „Браћа Тан“ Ласло Бониферт.

Партнери су припремили по три стручне теме, двојезично их обрадили теоретски и практично кроз активности у радионицама уз помоћ Удружења грађана „Еко Бечеј“, потом су упознали са стеченим знањем вршњаке у Ади, Бачком Петровом Селу и Малом Иђошу, организоване су једнонедељне стручне екскурзије, Бечејаца у Кишкунфелеђхазу и обрнуто. На крају је расписан конкурс за израду кратких филмова из екологије и израду макета.

Завршна активност пројекта била је интерактивна изложба у овдашњој Спомен кући „Тан“, где је презентовано 20 макета деце из две државе и исто толико кратких филмова, а у дворишту су пригодан културно-забавни програм приредили КМД „Петефи Шандор“, Градски оркестар „БЕУС“ и оркестар „Фокош“.

По три најуспешнија рада у обе категорије су награђена: У конкуренцији макета, прво место освојила је Барбара Ердељи из Аде, друга је била Александра Мрђанов из Бечеја, а трећа Левенте Фаркаш из Кишкунфелеђхаза. У категорији кратких филмова победио је Давид Лукић из Малог Иђоша, друго место припало је Тамари Термо из Кишкунфелеђхаза, а трећа је била Бечејка Ноеми Риц.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести