На месту ДЕС-а комплекс стамбених зграда

Изменама и допунама плана детаљне регулације блокова између улица Новосадског сајма, Мичуринове, Булевара краља Петра Првог и Бранимира Ћосића, који је донедавно био на јавном увиду, обухваћена су три локалитета на подручју Сајмишта, укупне површине 3,59 хектара.
Na mestu DES-a biće kompleks stambenih zgrada  Foto: Arhiva Dnevnika
Фото: На месту ДЕС-а биће комплекс стамбених зграда  Фото: Архива Дневника

На простору ДЕС-а предвиђена је изградња комплекса вишеспратница, а осим тога, планирано је и повећање капацитета Клинике за гинекологију и акушерство, као и проширење вртића „Радосног детињства” у Мародићевој улици.

Након пресељења ДЕС-а, на површини 0,93 хектара ће бити изграђен комплекс стамбених зграда с највише четири спрата и поткровљем. Уколико будући објекат уместо поткровне етаже буде с равним кровом, остављена је могућност за изградњу пете повучене етаже. У оквиру комплекса је планирана изградња око 100 станова, као и простор за паркирање возила, а максимална изграђеност земљишта не може бити већа од 40 одсто. У плану је повећање капацитета Клинике за гинекологију и акушерство, а реч је о простору површине 2,26 хектара. Предвиђена је замена приземног објекта у јужном делу парцеле новом троспратницом у којој би требало да буде градско породилиште с неонатологијом. Други и трећи спрат нове зграде требало би да с објектом који се налази северно од новопланираног буду повезани топлом везом.

Планирано је и повећање капацитета Клинике за гинекологију и акушерство, као и проширење вртића „Радосног детињства” у Мародићевој улици

Када је реч о објекту „Радосног детињства” у Мародићевој улици, план предвиђа повећање хоризонталног и вертикалног габарита, односно биће дозвољена доградња, надградња или потпуна замена објекта. Приликом градње обавезна је заштита вегетације, а урбанисти препоручују да, уколико објекат буде дограђен, то буде урађено уз северноисточну фасаду садашњег. Планирано је да дечја установа има приземље и спрат, те да изграђеност парцеле не буде већа од 30 одсто, а предвиђен је смештај за највише 270 деце. Како је наведено, по подацима ПУ „Радосно детињство”, вртић у Мародићевој улици похађа 171 дете до шест година, док је на листи чекања за упис око 30 малишана.

Урбанисти наводе да је на првом локалитету, где се налази ДЕС, степен заузетости, односно изграђености простора, изузетно висок те да зелених површина ту готово да и нема. Довољно уређених зелених површина нема ни у комплексу Клинике за гинекологију и акушерство, поготово у ободним деловима простора. По оцени урбаниста, уз источни део, непосредно уз Улицу Бранимира Ћосића, налази се дотрајали парковски простор с неколико вредних стабала платана и граба, док је у јужном делу, уз сервисну саобраћајницу, код приземних административних објеката, неколико пирамидалних чемпреса, а жбунасто растиње у комплексу сађено је неплански.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести