Након Београда без пластичних кеса и у Новом Саду

Након што је у београдским продавницама од 1. јануара забрањена употреба пластичних кеса, а дозвољени једино цегери, папирне или биоразградиве кесе, и новосадске колеге су се придружиле тој акцији.
plasticne kese
Фото: pixabay.com

Додуше, пластичне кесе се углавном из свих већих маркета у граду полако „протерују” још откако је 2018. године почела да се наплаћује њихова употреба, а свест грађана о њиховој штетности по животну средину почела да расте. Из компаније „Делез Србија”, у чијем су власништву продавнице „Макси”, „Темпо” и „Шоп&Го”, поручили су да су њиховим купцима у Београду на каси на располагању само вишекратне кесе направљене од рециклиране пластике, папирне кесе и цегери, а да ће таква новина постепено бити уведена и у другим градовима широм Србије, између осталог и у Новом Саду.

Грађани већ долазе у набавку с цегерима, али посебно је битно да имају и све већу свест о томе колико је употреба вишекратних решења важан корак у заштити животне средине, рекли су за наш лист у тој компанији, додајући да је увођењем система наплате пластичних кеса њихова употреба смањена више од 70 одсто.

Како смо се уверили у једној од њихових „Макси” радњи у Новом Саду, већ сада су у употреби 100 одсто биоразградиве кесе, које се на каси могу купити за пет динара, као и велике шарене за 15 динара, папирне за 20 и памучне, које коштају 120.

Фото: Dnevnik.rs

Из компаније „Лидл Србија” поручили су да су по уласку на наше тржиште приступили пластичним кесама на нешто другачији начин од других малопродаваца, нудећи их, како кажу, од првог дана као део редовног асортимана.


Потпуна забрана од 2021.

Међутим, чини се да се пракси укидања пластичних кеса још увек нису прикључиле мање радње, пекаре и продавци на пијацама у граду, који купљене производе још увек пакују муштеријама управо у ту врсту амбалаже. То ће морати да се промени већ наредне године јер је Скупштина града 2019. године донела одлуку о томе да се пластичне кесе у граду забране од 1. јануара 2021. године. Том одлуком коришћење пластичних кеса на месту продаје роба и услуга, односно у малопродаји, велепродаји и на пијацама, биће забрањено, а дозвољено једино коришћење биоразградивих пластичних кеса. Правна лица која буду наставила да користе пластичне кесе Градска инспекција за заштиту животне средине кажњаваће са 150.000 динара, одговорно лице у правном с 25.000, колико ће из yепа издвајати и физичка лица, а предузетници ће се кажњавати с 75.000 динара.


- Од 1. јануара 2020. у све „Лидл” продавнице постепено уводимо папирне кесе, трајне цегере и платнене торбе, кажу у тој компанији за „Дневник”. Осим тога, у продавницама у Новом Саду нудимо и две врсте пластичних кеса, тежине више од 50 микрона, које су издрживе и погодне за вишекратну употребу. „Лидл Србија” позива потрошаче да одговорно и рационално троше кесе и да у куповину долазе припремљени.


У пазар са еко кесама

Производња једне пластичне кесе траје једну секунду, њено коришћење око 20 минута, а њена разградња потрајаће 450 година. Упркос узнемирујућем податку и чињеници да се у Србији потроши 2,5 милијарде кеса на годишњем нивоу, пластична амбалажа у свакодневној употреби Новосађана још увек предњачи, али се, како кажу трговци, осети помак и све је више грађана који са собом носе платнене торбе, цегере ... 


У „Идеа” маркетима такође су у употреби танке биоразградиве кесе, али у њиховим продавницама оне коштају два динара. Исто толико стају и у „Универекспорту”, који је, у жељи да очува животну средину, међу првим компанијама увео биоразградиве кесе. “Универекспорт” је у протеклом периоду спровео неколико акција дељења цегера, у циљу смањења употребе кеса, што су Новосађани добро прихватили.  У „Лили” дрогеријама кесе се продају за осам и 20 динара, а може се купити и платнена торба. У ДМ-овим дрогеријама при свакој куповини издају се искључиво папирне кесе, које коштају 15 динара, и мале торбе од рециклиране пластике за 99 динара или велике за 129. Могу се купити и памучне трајне торбе за 199 динара, за коју њихови потрошачи добијају доживотну гаранцију, па уколико се поцепа или оштети, увек је могу заменити новом. Та компанија је, иначе, прва у Србији још 14. октобра прошле године забранила продају пластичних кеса у свим својим објектима. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести