Наставља се обнова зграда у подграђу тврђаве, а ради се и у центру

С првим лепим данима у овој години живнула је и обнова фасада у подграђу Петроварадинске тврђаве, а независно од тога покренуте су и јавне набавке за избор извођача који треба да настави тај захтевни посао на преосталим објектима.
podgradje1
Фото: Дневник (С. Ковач)

Како сазнајемо од директора градског Завода за заштиту споменика културе мр Синише Јокића, из прве групе објеката обухваћених санацијом фасада завршене су зграде на Тргу владике Николаја 1 и 3, у Београдској 2, 4 и 8. Кућа у Лисинског 2, из те прве фазе започете у мају 2017. године, још није завршена због гнезда ластавица. Другом фазом било је обухваћено пет објеката, од којих су фасаде уређене у Београдској 1, 3, 5 и 7. Још увек се ради на фасадама у Београдској 9 и 11 јер творе угао с Улицом Лисинског, у којој се реконструише инфраструктура, поплочавају пешачке и колске зоне, па скеле представљају сметњу.

„Исти је случај и с Београдском 19 јер је на углу с Улицом Владимира Назора, у којој су такође реконструише инфраструктура“, каже Синиша Јокић, и додаје да су готове фасаде у Београдској 13, 15 и 17.

Фото: Дневник (С. Ковач)

„Завршене су и оне у Лисинског 1 и Штросмајеровој 1. Радови су у току у Штросмајеровој 7, 9, 12 и 18, као и у Назоровој 1, за шта су још у новембру потписани уговори, али се због зиме није могло приступити послу. До застоја је дошло код обнове фасада у Улици проте Михалџића 14, те у Београдској 23 и 25 због жалби на јавну набавку.“

Санација кровова на зградама у Градићу, који су названи петом фасадом, дефинисана је као посебна фаза. По Јокићевим речима, има их 20 и за то су уговори склопљени у децембру. На некима су након паузе због зиме радови сада настављени. Како је у међувремену од почетка радова у подграђу Петроварадинске тврђаве, посао проширен и на фасаде у центру Новог Сада, у завршној фази је уређење лица „Пепељуге”, зграде на Тргу слободе 4. За њу је оглас за избор извођача расписан кад и за још четири објекта, али се за њихову обнову нико није пријавио.

„Током посла у Градићу наилазили смо на различите сметње“, напомиње Јокић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

„Бивали смо приморани на то да због високих температура прекидамо радове јер се они изнад 35 степени Целзијусових и испод 5 нису могли обављати. До прекида радова долазило је и због ластавичјих гнезда, која, по налогу Завода за заштиту природе, нисмо смели да дирамо док у њима има јаја и птића, пошто су ластавице заштићена врста птица. Највећи проблем нам представља обнова столарије због недостатка стручне радне снаге. Суочени с тим, боримо се да максимално испоштујемо Закон о заштити културних добара и услове који се постављају приликом таквих захвата и одржимо квалитет радова колико можемо. Невоља је у томе што мање фирме које имају занатлије, не могу због банкарских гараниција и референци да се пријаве на конкурс, а већи извођачи не располажу таквом радном снагом.“

По речима директора Завода за заштиту споменика Новог Сада, за ову годину у градском буџету издвојено је нешто више од 55 милиона динара  за десет објеката. Реч је зградама за чију обнову је лане расписан конкурс, али се нико од извођача није пријавио па је поступак јавне набавке  поновљен. У питању су кровови седам објеката у подграђу Тврђаве и три у центру Новог Сада. То су зграде у Београдској 3, 11 и 15, Штросмајеровој 14 и 15, на Тргу владике Николаја 1 и 3, те кућа Милеве Марић Ајнштајн, и оне у Дунавској 27 и Змај Јовиној 28.

Током ове године, напомиње Јокић, биће готови сви цивилни објекти у Градићу. За Владичански двор градска и покрајинска власт обезбедиле су 31 милион динара, па се очекује уређење фасаде и тог репрезентативног здања у центру града.       

З. Милосављевић

Фото: Dnevnik.rs
EUR/RSD 117.5834
Најновије вести