Неодговорност власника паса велики проблем

НОВИ САД: Члан Градског већа за комуналне послове Здравко Јелушић одржао је састанак у Скупштини Града Новог Сада с представницима више удружења грађана за заштиту животиња и представницима Факултета за пољопривреду с Департмана за Ветеринарску медицину. Састанку су присуствовали и представници Градске управе за комуналне послове, ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ и Комуналне инспекције Града Новог Сада.
j
Фото: novisad.rs

Током састанка представници удружења за заштиту животиња упознали су Јелушића с проблемима с којима се најчешће сусрећу. Они су изнели своје ставове о унапређењу заштите животиња и осврнули се на недостатак системских мера чије би доношење довело до системског решења. Похвалили су рад ЈКП „Зоохигијена и ветерина“ у спровођењу CNR програма тј. хуманог начина хватања, чиповања, кастрирања/стерилисања, вакцинисања и прегледа нарави и потом враћања животиња на њима познату територију, јер је до сада дао добре резултате.

Такође, они су истакли и да је напуштање животиња и неодговорност власника паса велики проблем, и подвукли да је стерилизација власничких животиња неизбежан део одговорног власништва, као и контрола чиповања животиња.

 Јелушић је нагласио да је Град спреман да се развије и унапреди сарадња са свим установама и организацијама које брину о добробити животиња, и истакао значај састанка и жељу да се у реализацију проблема максимално укључи и Департман за Ветеринарску медицину на Пољопривредном факултету.

Директор Департмана за Ветеринарску медицину на Пољопривредном факултету професор др. Марко Цинцовић изразио је спремност за заједничку даљу сарадњу, за иницирање тема, плана и програма за едукацију и развој грађанске свести.

Учесници састанка сложили су се да је потребна заједничка реакција и напор како би се већи део проблема решио, а као један од најважнијих предлога истакнуте су едукација грађана, подстицајна кампања и планске акције током којих би се грађани Новог Сада упознали с прописима и са системом „pet friendly“, јер је то како су рекли, прави начин да се подигне општи ниво свести у правцу одговорнијег односа према животињама.

На крају састанка договорено је да се приликом следећег сусрета изнесу предлози за решавање проблема, а који подразумевају синергију свих учесника како би се континуирано и синхронизовано спроводиле активности у циљу добробити животиња.

Slavko Stojanov
23.10.2020 • 17:37
Ne samo neodgovorno ponasanje gradjana prema psima vec i prema sugradjanima . Retko ko pokupi ono sto njihovi ljubimci ostave na ulici.
Aradinski Petrov
24.10.2020 • 09:25
Nekoliko građana je podnelo prijave protiv komunalnik inspektora čiji je teren Oficirac na Dunavu i prijavu za njhovog načelnika zbog katastrofalnog rada. Takođe je traženo da Komunalna inspekcija prezentuje izveštaj o radu i prikaže broj intervencija na Oficircu. Sledi prijava grupe od 40 građana na loš rada komunalne inspekcije na Oficircu.
EUR/RSD 117.5673
Најновије вести