Ноћ биологије на ПМФ-у: Клеопатрине тајне лепоте

НОВИ САД: Манифестација коју од 2011. године одржава Департман за биологију и екологију Природно-математичког факултета окупила је око пет хиљада посетилаца, потврдила нам је проф. др Оливера Бјелић Чабрило.
1
Фото: Дневник Р.Хаџић

Од 17 до 23 сата деведесетак штандова, које су осмислили средњошколци, студенти, докторанди и млади сарадници, уз свесрдну помоћ професора, приказало је из новог угла свет који нас окружује: могло је да се сазна које су тајне рецепте за здравље и лепоту користили Клеопатра и Александар Македонски, може ли лед да пече, препознајемо ли мирисе познатих биљака у епруветама и још много тога, а за озбиљније проучаваоце уприличена су занимљива научно-популарна предавања и промоције различитих институција, природних добара и невладиних организација које се баве природом. Осим у кабинетима и холовима, занимљивих садржаја било је и на платоу испред факултета.

Колекцији коју је показивао студент ПМФ-а Марко Маричић без устручавања и гађења прилазило је највише малишана. 

– Ово је радионица Научно-истраживачког друштва студената екологије и биологије „Јосиф Панчић”, које се махом бави истраживачким радом на терену – рекао је Маричић. – Осим збирке инсеката, показујемо деци врсте гмизаваца и водоземаца које смо пронашли на терену. Све животиње нађене су мртве и сачуване у такозваним компотима, то јест у алкохолу и глицеролу, како би могле бити показане. Деца су одушевљена зато што су прилично ретко имала контакт са њима. Сад је права прилика да им покажемо да нису страшне. Поставили смо шаторе да би могли да виде како је нама заправо на терену, а фарбамо и куће за птице, које ће бити постављене у наредних месец дана.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести