Нови цртежи красе обалу Дунава у Новом Саду

Да је наш град током последњих месеци све богатији новим муралима, с радошћу смо навикли, а сада нас и са сремске и с бачке стране гледају неке очи.
Igor i Dominik murali na Dunavu
Фото: Dnevnik.rs

Српско-аустријски уметник Игор Фридрих Петковић несвакидашњу идеју спровео је у дело те је на новосадској страни кеја нацртао мушко око, а на петроварадинској женско. Уметничка акција део је транскултуралног пројекта „Crossing bridges” („Прелажење мостова”).

– Баци око преко реке, поручујемо ми – објашњава Игор. – Историјска прича каже да је после Другог светског рата један Италијан имао задатак да сруши тунел некадашњег железничког моста Франца Јозефа. Све је припремио, а онда се заљубио у једну жену из Петроварадина. Она га је замолила да не чини оно што му је наређено и послушао ју је. Посао је изгубио, али је упловио у срећан брак и ћерка коју је добио с том женом и данас живи у Петроварадину. Ми се на ту причу надовезујемо и кажемо: „Љубав нас повезује и иде преко границе”. Очима које се гледају љубавним погледом градимо мост.

Фото: Dnevnik.rs

Дунав је дуго био граница између великих држава, а уметници желе својим делом да спајају људе.

Српско-аустријски уметник  Игор Фридрих Петковић несвакидашњу идеју спровео је у дело те је на  новосадској страни кеја нацртао  мушко око,  а на петроварадинској женско

– Око те границе било је много рата и несреће – наставља Игор. – Како можеш да мењаш границу која тече – јер Дунав је река? Помислио сам на то да морамо да бацимо поглед преко те границе да бисмо повезали нешто што је заправо увек било заједничко. Ми верујемо да је различитост преко границе богатство европске културе. Материјали којима цртамо мурал су природни и можда ће их већ трећа киша однети, а можда и неће. Свакако ће кроз време доћи до неке промене.

Мурали очију налазе се поред Варадинског моста. Мост се не прелази само једном, то је стални процес и понавља се, баш као и поглед очију, идеја је тог слободног уметника, културног менаџера, слависте и идеалисте, који је неко време својих студија провео и у нашем граду и жели чешће да му се враћа те планира још сличних пројеката.

Фото: Dnevnik.rs

– Како сам приметио, титула Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године има тему мостова, али нема конкретан пројекат у Петроварадину, само на новосадској страни. Нови Сад не би настао без тврђаве и Петроварадина, а како градити мостове ако немаш другу страну? Некада давно између Аустрије и Србије почео је Први светски рат па хајде сада да правимо Први светски мир. Уметност и култура могу да мењају свест људи – закључује Игор Фридрих Петковић.

Б. Павковић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести