Нови Сад паметно рециклира

Град Нови Сад представио је на овогодишњем Фестивалу „ЕГЗИТ“ иновативан начин сакупљања рециклабилних материјала.
egzit
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

 Реч је о рецикломатима, а оно што овај механизам разликује од класичног вида примарне селекције где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере је чистоћа прикупљеног материјала.

Врсте отпада односно амбалаже која може да се убаци у рецикломат је ПЕТ и алуминијумска амбалажа. Потребно је да корисници у отвор на рецикломату убаце испражњену амбалажу и сачекају да је аутомат региструје. Када корисник убаци сву припремљену амбалажу на дисплеју се бира опција „ЗАВРШИ“ а затим уноси свој број телефона. Након тога на телефон му стиже обавештење о броју сакупљених зелених поена.

У жељи да се млађе генерације мотивишу да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији, овај систем постављен је на пет локација у оквиру Фествала „ЕГЗИТ“ који окупља младе људе из целог света:

1. Камп – плажа „Штранд“

2. Продајно место код Ловотурса

3. „OPENS State of EGZIT Zona“

4. „Reggae stage“

5. „No sleep stage“

У сарадњи „ЕГЗИТ“ Фестивала, Секопак доо Београд и  ЈКП „Градска чистоћа“ осмишљена је промоција рециклаже за све посетиоце фестивала где ће за највредније „рециклере“ бити обезбеђене награде:

1 x две улазнице за „ЕГЗИТ 2024“

5 x сезонске улазнице за Штранд

10 x ранчеви – Град Нови Сад

10 x ЕГЗИТ мајице

10 x кишобрани – Град Нови Сад

10 x ЕГЗИТ цегери

10 x шоље – Град Нови Сад

15 x ЕГЗИТ бандани

25 x Оловка и блокчић – Град Нови Сад

5 x Секопак пакета

На крају фестивала биће креирана ранг листа на основу које ће они који су највише рециклирали, добити награде. Посетиоци ће кроз апликацију моћи да прате своју позицију на ранг листи, а најбољи ће бити контактирани како би преузели награде.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести