Нови Сад ствара климу за нове инвестиције

Да би привукао домаће и стране инветиторе, Град је од 2012. до 2021. године уложио више од 3,9 милијарди динара у инфраструктурно опремање индустријских зона, а из Управе за грађевинско земљиште и инвестиције подсећају да су тренутно у току радови, за које је обезбеђена још 2,1 милијарда динара.
1
Фото: УГЗИНС

Новосадска индустрија је седамдесетих и осамдесетих година 20. века пресељена у индустријске зоне, с тим да је највећи део смештен у зонама север и југ, с обе стране канала Дунав-Тиса-Дунав. Надлежни наводе да цео комплекс има изграђену инфраструктуру ван зоне становања, те да се стално шири.

У Радну зону Север 1, познату и као Индустријска зона север, у претходном периоду уложено је укупно 8,4 милиона динара. Тај простор, површине око 187,21 хектара, као што и сам назив каже, налази се северно од канала Дунав-Тиса-Дунав, у близини насеља Клиса и Горње ливаде. Овогодишњим Програмом уређивања грађевинског земљишта опредељен је новац за израду техничке документације за изградњу саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром у делу Улице Милеве Симић, али и атмосферске канализације у делу Улице Јосифа Панчића. 

Надлежни подсећају да је компанија “Аптив” (Аптив Mobility Сервицес д.о.о.), која се бави производњом делова и додатне опреме у ауто индустрији, отворила погон у Радној зони Север 2, те да је у инфраструктурно опремање те зоне до сада уложено 56,5 милиона динара. Подручје површине 266,96 хектара често се назива и Индустријска зона југ, која је смештена јужно од канала, у близини градских четврти Салајка, Банатић, Детелинара, Авијатичарско насеље, Југовићево и Сајлово. 


Гиганти у Новом Саду 

У индустријској зони Север 4 компанија “Лир” (Леар Цорпоратион д.о.о.) отворила је фабрику за производњу делова и додатне опреме за моторна возила, а ту је и “Бери Калебо” (Barry Callebaut) фабрика чоколаде, која ће бити регионални центар за снабдевање растућег тржишта Југоисточне Европе. Осим тога, у зони Север 4 је фабрика турбо пуњача за аутомобиле компаније “БМТС Tehnology”, док јапанска групација “Нидек” гради развојни центар и фабрику мотора за електрична возила.


На сајту Градске управе наведено је да је овогодишњим Програмом уређивања грађевинског земљишта опредељен новац за наставак израде техничке документације зацевљења канала С-800 између Улице пут новосадског партизанског одреда и Привредникове улице, као и за израду техничке документације саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром у делу Привредникове улице.

По површини највећа индустријска зона у граду (896,53 хектара) - Радна зона Север 4, налази се у близини насеља Шангај, Мали Београд, Мишин салаш и Велики рит, а за опремање тог простора до сада је издвојено 3,7 милијарди динара, односно новац је уложен у инфраструктуру, као и градњу хале за издавање, за производне погоне. Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције напомињу да је у радној зони Север 4 у току градња саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре (1.фаза), те да је укупна вредност тог посла 201,4 милиона динара.

У радну зону Каћ, површине 3,67 хектара, у непосредној близини истоименог насељеног места, уложено је 119,7 милиона динара. На том простору компанија “Континентал аутомотив Србија” (Цонтинентал) гради, како је наведено, једну од највећих фабрика те компаније на свету. Подсећања ради, “Континетал” је у марту прошле године отворио фабрику у Радној зони Север 4.

Активности у оквиру решавања имовинско-правних односа се настављају и у градској каси је већ предвиђен новац за то. Осим тога, у току је изградња саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре у делу радне зоне Каћ - 1. фаза, а реч је о  964,2 милиона динара вредној инвестицији. Из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције објашњавају да су исходовани локацијски услови за изградњу саобраћајних површина са пратећом инфраструктуром у делу Радне зоне Каћ, те да је за израду техничке документације издвојено 8,8 милиона динара. Осим тога, у току је и израда техничке документације саобраћајних површина и пратеће инфраструктуре у делу јужне режијске саобраћајнице државног реда ИБ - 1, за коју је издвојено 1,8 милиона динара.

“Концентрација индустријских погона у индустријске зоне, у Граду Новом Саду настаје плански и то прецизним урбанистичким планирањем. Квалитетно уређене и опремљене индустријске зоне су гарант за привлачење најпродуктивнијијих инвеститора и компанија што је од суштинског значаја за даљи економски развој нашег града”, наведено је сајту Управе за грађевинско земљиште и инвестиције.

Ј. В. 

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести