Нови Сад за викенд домаћин међународног конгреса Исхрана будућности

Нови Сад ће за викенд, 7. и 8. октобра, седми пут бити домаћин међународног мултидисциплинарног конгреса „Исхрана будућности”.
ishrana buducnosti plakat, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Осим општег карактера који поседује – препород за боље сутра свих нас – циљ овогодишњег конгреса је да подсети на важност тимског рада, не само у пословном, већ у сваком сегменту живота. Ивана Вујасин, главни „кривац” за тај изузетно занимљиви пројекат, подсетила је на чињеницу да је човек социјално биће и да му је, као таквом, неопходна подршка првенствено породице, затим пријатеља и колега. Конгрес је одличан пример тимског рада јер окупља људе различитог академског образовања.

– „Исхрана будућности” је свеобухватан концепт живљења покренут од људи који верују у идеју да смо, мењајући себе, у стању да променимо свет – појаснила је Ивана Вујасин. – Конгрес је јединствен догађај који већ седму годину заредом бележи све већи број посетилаца јер на специфичан начин обрађује теме које се тичу здравијег и срећнијег начина живота. Термином „Исхрана будућности” желели смо да скренемо пажњу на то да је пођеднако важно оно што уносимо у своје тело, како се односимо према њему, начин на који мислимо, наш однос према другим људима, као и према природи… Главни циљ је да сваком појединцу укажемо колико је битан рад на себи. Драго нам је што је концепт схваћен, а сам конгрес прихваћен, како у нашој земљи, тако и у иностранству. То нам даје снагу да истрајемо, али и доказ да смо на правом путу.

Током оба дана конгреса биће организовано бесплатно мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса

Предавања ће се одржавати у Амфитеатру у СПЦ „Војводина”, улаз код Суда, а током два дана конгреса биће изложено више од 80 научноистраживачких радова. Едукација је основна мисија конгреса, тако да ће посетиоци бити у прилици да кроз директан разговор, учешћем у панел-дискусијама и радионицама добију практичне алате и корисне информације, којима могу побољшати квалитет живота. Изложбени штандови које ће посетиоци бити у прилици да виде, као и попусти које могу остварити, биће у складу с концептом конгреса.

– У сесији „Наука будућности” предавачи имају на располагању 12 минута, а у сесији „Тенденције/сведочења” седам минута да на занимљив начин изнесу суштину радова. Саставни део, по којем је конгрес препознатљив, јесу практичне радионице и панел-дускусије, а све оне за циљ имају да посетиоцима на занимљив начин представе сваки аспекат здравог начина живота. Присутнима ће се представити 97 предавача из Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Словеније, Аустрије, Велике Британије, Канаде и Србије. Истакла бих да су учесници који нам долазе из иностранства успешни људи, чији су радови до сада претежно излагани ван граница наше земље – открила је Ивана Вујасин.

Фото: Ивана Вујасин

Током претходних шест године, према њеним речима, конгрес је на много начина помогао великом броју људи, мењајући њихову свест или омогућавајући им другачији поглед на проблеме с којима се тренутно суочавају.


Отварање у пет до дванаест

Отварање конгреса је симболично заказано за суботу у пет до дванаест, а предавања су предвиђена до 20.30 часова.

– Због самог програма конгреса и велике заинтересованости, замолила бих све посетиоце да дођу у суботу од 10 до 11 часова да би се регистровали и преузели програм конгреса, а самим тим и избегли кашњење и гужву. С нестрпљењем их очекујемо – рекла је Ивана Вујасин.

У недељу програм почиње у 10.25 и завршава се у 18.45 часова. Улаз за посетиоце је бесплатан, а комплетан програм конгреса може се преузети са сајта www.ishrana-budućnosti.com.


– Увек се трудимо да на занимљив начин посетиоцима приближимо теме које им и нису можда толико блиске. Предавања нису напорна, она су пажљиво осмишљена да привуку пажњу, тако да из године у годину имамо све већи број редовних посетилаца који с нестрпљењем очекују почетак конгреса. Напоменула бих да смо поносни на чињеницу да нам се јавља све више људи из региона који су заинтеросавани за учешће, као и да због све већ броја радова који пристижу, озбиљно размишљамо о томе да продужимо трајање конгреса на више од два дана – истакла је Ивана Вујасин.

У сарадњи с лабораторијом за медицинску биохемију „Еуромедика” из Новог Сада, током оба дана конгреса биће организовано бесплатно мерење притиска, шећера у крви и липидног статуса, што ће заинтересованима омогућити увид у здравствено стање њиховог организма.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести