НОВОСАЂАНИ САВЕСНИ У РЕЦИКЛИРАЊУ: Наредног месеца Град планира постављање ПЕТ нових РЕЦИКЛОМАТА

У жељи да се грађани мотивишу да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији, рецикломати су пробни период били постављени на пет локација у оквиру Фествала „Егзит” током 2023. године. Као додатна мотивација осмишљена је и наградна игра „Рециклирај и освоји” за све посетиоце фестивала где је за највредније „рециклере”обезбеђено преко 100 награда.
б
Фото: printscreen/ NS uživo

Главне награде, карте за прошлогодишњи “Егзит”, освојили су рециклери са сакупљених 450 зелених поена, такође, било је и других поклона као што су сезонске улазнице за Штранд, ранчеви, мајице, кишобрани и слично.

Суграђани одговорно поступају са отпадом и активно користе рецикломате.

-Како се овај вид одвајања рециклабилног материјала показао интересантан циљној групи, Град Нови Сад је одлучио да рецикломате постави на пет локација на територији Града Новог Сада. У претходном периоду рађено је на осмишљавању промотивне акције, изградњи апликације, обезбеђивању поклона који су планирани за најбоље рециклере, као и избору најприкладнијих локација и стварању услова за техничку поставку рецикломата - рекли су за НС Уживо из Градске управе за заштиту животне средине.

Фото: Pixabay.com

Почетак овогодишње акције, а самим тим и стављање у функцију нових рецикломата, планирано је за наредни месец, а када Град реализује ову иницијативу благовремено ће сви грађани бити обавештени о потенцијалним локацијама где ће моћи да наставе да се понашају одговорно према екологији и својој околини.

Оно што је важно нагласити јесте да врсте отпада, односно амбалаже, која може да се одложи у рецикломат је ПЕТ и алуминијумска амбалажа. Оно што овај механизам разликује од класичног вида примарне селекције, где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере, јесте чистоћа прикупљеног материјала, јер рецикломат неће прихватити материјал који није одговарајући.

НСУживо/Дневник

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести