Новосадски ватрогасци добијају нови дом

Будући да је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције недавно расписала тендер за пројекат регионалног центра за ванредне ситуације, све је извесније да ће новосадски ватрогасци након више од једног века коначно добити нову станицу.
w
Фото: Dnevnik.rs

Програмом уређивања грађевинског земљишта за 2018. годину, изради техничке документације за изградњу регионалног центра за ванредне ситуације с техничком контролом  намењено је 13,2 милиона динара. Планом детаљне регулације Телепа, који је пре више од годину дана усвојен, комплекс ватрогасног дома градиће се на парцели бр. 1736 КО Нови Сад 2, на углу Булевара патријарха Павла, и простираће се на 2,35 хектара.

Ватрогасна станица тренутно се налази у Улици Јована Суботића, у центру града, што није баш одговарајуће место, а имајући у виду површину града и број становника, као и интервенција, већ одавно постоји потреба за регионалним центром, који ће, осим ватрогасне службе, обухватити и службе спасавања, заштите од поплава и других елементарних непогода, управљање ризицима и слично.

Фото: Dnevnik.rs

Земљиште намењено регионалном центру тренутно је зарасло у коров и налази се недалеко од „Галенсових” зграда и бензинске пумпе НИС-а на Футошком путу. Планирани објекат имаће два спрата и распростираће се на 6.890 квадратних метара. Осим Ватрогасне бригаде, у новој згради ће бити смештене и друге службе: Управа за ванредне ситуације, Оперативни центар, Одељење за спровођење превентивних мера при изградњи објекта, Одељење за спровођење превентивних мера при коришћењу објеката, Одељење за управљање ризиком и Одељење за цивилну заштиту.

У приземљу комплекса регионалног центра планирана је гаража за ватрогасна возила, као и перионица, сервис и радионица за поправку возила и опреме. Предвиђене су и просторије за заштитну опрему и униформе, затим гардероба, те дневна соба за боравак ватрогасаца, санитарни чвор, чајна кухиња, кухиња и ресторан. Командно-оперативни центар требало би да буде на првом спрату, а на тој етажи предвиђене су и учионице, амфитеатар, сала за састанке, затим архива, али и теретана, фискултурна сала, канцеларије и спаваоница за ватрогасце.

На другом спрату су планиране канцеларије руководиоца и инспектора Управе за ванредне ситуације, а будући да ће у канцеларије те управе долазити и грађани, друга етажа ће имати засебан улаз, одвојен од остатка објекта.

Гаража ће имати 1.044 квадратна метра, што би требало да обезбеди смештај 20 врста већих ватрогасних возила и камиона. Први ред гаражних места биће окренут ка Булевару патријарха Павла и ту ће бити паркирана возила која иду на интервенције, док ће други ред бити смештен у дворишту комплекса.

Будући да ће у регионалном центру бити и друге службе, а не само ватрогасна, у кругу комплекса планирано је 50 наткривених паркинга за службена возила Управе за ванредне ситуације, као и 100 паркинга за аутомобиле запослених.

У дворишту центра планирани су полетно-узлетна писта за хеликоптер и вежбалишта за обуку и тренинг, која ће осим ватрогасаца користити и припадници других спасилачких служби. На поменутом тренажном простору, између осталог, предвиђени су торањ са пет-шест спратова, вештачка стена, базен-танквана за симулацију гашења пожара запаљивих материја, затворени базен за обуку тима за спасавање и справе за обуку.

Планом детаљне регулације Телепа, колски улази предвиђени су на раскрсници Булевара патријарха Павла и Панонске улице, као и из Сомборске улице.

Ко ће пројектовати регионални центар, знаће се крајем јануара, будући да је рок за подношење понуда 24. децембар, а 25 дана након тога биће донета одлука о додели уговора, или о обустави поступка.

Ј. Вукашиновић

deo demosa
03.12.2018 • 13:31
a na lokaciji u centru će ... nići desetospratnica? ili parking? ili park?
EUR/RSD 117.5606
Најновије вести