ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН СОЦИЈАЛНОГ РАДА Како деца виде свет око себе

Поводом Међународног дана социјалног рада одржана је први пут манифестација „Заједница заједно” у ТЦ „Променада”, на којој су малишани из новосадских основних школа учествовали тако што су се на креативан начин бавили темама екологије, животињског света, те безбедног коришћења интернета.
1
Фото: Ф. Бакић

Из Удружења грађана „Нови Сад” истичу да ће деца и млади кроз креативне активности и дружење на бољи начин доживети своје окружење, те је њихова намера да они у будућности заступају заједницу која је заснована на инклузији, међусобном разумевању, толеранцији, демократији и поштовању људских права. 

– Осмислили смо пет тема кроз које су деца осликавањем на хамер папиру употребила своју машту у схватању реалности и како она доживљавају теме попут екологије или безбедног коришћења интернета – рекао је организатор Горан Бајшански из Удружења „Нови Сад”. – Бављењем важним темама, они су осликавали шта би волели да ураде како би њихова околина била боља и лепша.

Фото: Ф. Бакић

Осим што су цртали и сецкали папире, најмлађи суграђани су игром и песмом допринели новој манифестацији, а према речима доц. др Јоване Шкорић са Одсека за социјални рад на Филозофском факултету, овакве ваннаставне активности су врло добре за децу, односно за њихову социјализацију, информисање, те да им се на природан и креативан начин приближе теме које су битне за заједницу.

Фото: Ф. Бакић

– Хтели смо да изађемо са факултета и да утврдимо како наши најмлађи виде заједницу и рад у њој, те како виде битне теме као што су једнакост, демократија, однос према екологији и животињама, али и безбедно и небезебдно коришћење интернета – казала је Шкорићева. – Деца ће нам искрено рећи шта и како виде. И то нама представља добар материјал за конципирање неких будућих презентација, радионица, па можемо боље да припремимо разне едукације ка тој циљној групи.

Фото: Ф. Бакић

Манифестација „Заједница заједно” била је хуманитарног карактера, те је био прикупљан новац за осмочлану породицу Лукић, којој је изгорела кућа у Петроварадину и неопходна су им средства за обнову дома.

А. Чегар
Фото: Ф. Бакић

Фото: Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести