Одата пошта страдалима на Дан ослобођења Карловаца

НОВИ САД: Поводом 23. октобра, Дана ослобођења Сремских Карловаца у Другом светском рату, председник општине Александар Стојкечић је, предводећи делагацију локалне самоуправе и Карловачке гимназије, положио венце на спомен-обележја карловачким жртвама фашизма.
k
Фото: Dnevnik.rs

Одавши пошту Карловчанима страдалим у Другом светском рату код споменика Народноослободилачкој борби, у парку испред Стефанеума, Стојкечић је истакао да се слобода тешко стиче и брзо губи.

Ратни вихор у пролеће 1941. однео нам је слободу, рекао је Стојкечић.

Како је додао, током три и по године робовања, стрепње и страха, Сремски Карловци, некадашње средиште српске мисли, вере и културе, били су немилосрдно опљачкани и понижени.

„Несрећи људској почетак је страст”, певао је Војислав Илић. Управо је она, што на ратиштима, што у логорима, однела неколико стотина карловачких живота. У готово хиљаду и тристотине дана нестало је преко два века непрекидног развоја овога града. Углед је, додуше, остао, али свој значај Карловци никада више нису повратили, поручио је Стојкечић.

Он је нагласио да је Други светски рат, највећа погибељ човечанства у историји, за Србе био неизмерно болан, не само због непријатељске окупације већ и због многих раздора, прогона и братоубилачког сатирања.

Морамо ипак да научимо, за сва времена, како туђа чизма увек болније гази, небитно да ли њен притисак траје данима или вековима. Зато данас прослављамо 76-годишњицу откако се у наш град вратила слобода, у нади да смо наук прошлости разумели и да ћемо, као народ и људи, ову вредност бранити довека, поручио је Стојкечић.

Текст и фото: З. Мл.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести