Сомбор прославио Дан ослобођења од фашизма

СОМБОР: Поштујући мере за спречавање ширења епидемије коронавируса, обележен је Дан ослобођења Сомбора од фашистичке окупације у Другом светском рату.
д
Фото: Град Сомбор

Делегације града, Војске Србије, СУБНОР-а као и делегације Руске Федерације и Бугарске положиле су венце и цвеће на спомен- обележја партизанима и борцима совјетске Црвене армије који су учествовали у ослобођењу Сомбора, 21. октобра 1944. године, те споменик бугарским учесницима овог подухвата. Њима су се прикључиле и делегације Удружења руско-српског пријатељства, Асоцијације жена Сомбора и овдашњег огранка Српске напредне странке.

Делегације су се поклониле сенима жртава фашистичког терора на Видовданском тргу, да би након тога била одржана свечана академија у здању Скупштине града. Октобарска награда, која је ове године постхумно додељена др Зорану Парчетићу, недавно преминулом председнику Скупштине града, уручена је његовој мајци Надежди. Примајући једно од најважнијих признања локалне самоуправе из руку градоначелника Антониа Ратковића, у име свог прерано преминулог сина Надежда Парчетић је нагласила да новчани део награде донира Хитној  хируршкој служби Опште болнице „Др Радивој Симоновић“, чији је др Парчетић био вишегодишњи начелник.

Само дан после ослобођења Београда 1944. године у преподневним сатима претходница совјетских трупа Јужног украјинског фронта којим је командовао маршал Фјодор Иванович Толбухин, ушла је и у Сомбор, предвођена црвеноармејским потпуковником Хузивадзеом, а раздрагани Сомборци су га, пре него што им се обратио са балкона Градске куће, понудили погачом и сољу. Већ у преподневним сатима у Сомбор су почели да улазе и борци Народноослободилачке војске Југославије, тачније околних партизанских одреда, међу којима и једна чета Сомборског партизанског одреда са 120 бораца. Ослобађање Сомбора је уједно била увертира за једну од најкрвавијих битака Другог светског рата на подручју Југославије, Батинске битке, која је, као замајац велике Будимпештанске операције, отпочела 11. новембра форсирањем леденог Дунава од стране здружених снага Црвене армије и НОВЈ.

М. Мћ

EUR/RSD 117.5918
Најновије вести