Потрошачко ћоше: Припрема зимнице у пуном јеку

НОВИ САД: Крај августа и почетак септембра, Новосађани су резервисали за куповину намирница неопходних за спремање зимнице, те тако Футошку пијацу, упркос актуелној ситуацији у вези с короном, на дневном нивоу посети велики број наших суграђана.
t
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Цене готове зимнице, за оне који је купују у продавницама и мега и микро маркетима, варирају од 170 до 260 динара када говоримо о корнишонима, док се цена паприке у теглама крећу од 240 до 300 динара по килограму.

Продавац на Футошкој пијаци, који годинама уназад продаје парадајз и паприку за зимницу, каже да су његови купци махом старији Новосађани. Младих скоро да и нема јер им, како објашњава, баке и деке нису посветили време да их науче како да направе квалитетну зимницу, као и да су млади у данашње време превише заокупирани другим стварима и сигурни су да ће о зимници размишљати њихови најстарији.

На тезгама Футошке пијаце цена цеђеног парадајза је 100 динара по литру, док је цена свежег парадајза од 60 до 100 динара по килограму.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Према подацима на сајту “Oglasi.rs” литар свеже цеђеног парадајза је 50 динара, док је литра куваног парадајза 120 динара.

Још једно неизоставно поврће без којег домаћа зимница не би успела јесте, свакако, и шаргарепа чија се цена креће од 100 до 130 динара по килограму.


Да ли зимницу припремате или купујете?

Милош Миловчевић, возач:

Раније је супруга правила, а сада готово купујем у маркетима јер је све на једном месту.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Није да не верујем продавцима на пијаци, већ ми је лакше да кад идем у куповину осталих намирница, купим и оно што ми је потребно за зимницу.

Стоја Роквић, пензионерка:

Не правим зимницу, немам од чега. Некада сам правила парадајз чорбу, паприку и ајвар, а сада не јер немамо услова.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Кад сам била млађа могла сам и волела све да једем, зачињено, љуто и масно, а сада не могу ништа.

Слободан Медић, радник:

Волим сам да киселим купус и печем паприку. Купујем на Футошкој пијаци јер је најјефтинија у граду.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Имам своје трговце овде са којима сарађујем и којима верујем јер знам да је код њих најбоље поврће за зимницу.

Љубинка Јосиповић, трговац

Што се тиче зимнице, нешто купујем, а нешто сама правим. Волим да правим зимницу од парадајза, краставаца, а нарочито да кувам џем од кајсија.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Ретко кад купујем нешто од зимнице у маркету, евентуално само када ми нешто зафали.


Са друге стране, они који одлуче да купе теглу паприка у маркету платиће од 240 до 360 динара, док килограм свеже паприке на Футошкој пијаци износи од 70 до 150 динара.

Купус је једино поврће неопходно за зимницу чија је цена идентична и у маркету и на пијаци и она износи 100 динара по килограму.

З. Николетић - Т. Лацко

EUR/RSD 117.5832
Најновије вести