Радионице и трибине за све генерације у Сремским Карловцима

Трибина „Насиље у савременом друштву – чија је одговорност?”, одржана у четвртак у Свечаној сали Магистрата у Сремским Каровцима, прва је активност у овој години општинског Савета за родну равноправност.
д
Фото: Ђ. Радивојевић

Од представница СОС женског центра Иване Перић и Јелене Весић многобројни Карловчани кроз једночасовну трибину имали су прилику да сазнају како се препознаје насиље, коме се треба обратити за помоћ и подршку и зашто је важно насиље пријавити. Акценат је стављен и на разумевање узрока и последица насиља, зашто је погрешно кривити жртве за оно што им се дешава, и улогу системске и свеобухватне подршке и заштите.

Већ овог месеца Савет за родну равноправност планира још једну радионицу. Она ће бити посвећена здравим обрасцима партнерских односа, а намењена је млађој популацији – пре свега се мисли на ђаке Карловачке гимназије – да би се оспособили да препознају аспекте везе, да знају како да их развију и да развију здраву сексуалност.

По речима чланице тог скупштинског радног тела Јоване Поповић Бенишек, до краја године Савет за родну равноправност бавиће се низом других тема, као што су сексуалност и интимност и репродуктивно здравље, те конфликти и ненасилна комуникација. Током те трибине, последње у низу,  учесници треба да се упознају с појмом комуникације као и могућим начинима понашања у конфликту. Једна од тема је и арт-терапија, а пажња ће бити посвећена и заштити животне средине. Слика жене у медијима биће радионица у другој половини године, а кроз њу чланови Савета за родну равноправност, који још представљају Сандра Фрљановић и Александар Стојкечић, желе да предоче учесницима начин на који медији представљају женску популацију. Анализа бајки је тема намењена предшколцима, за разлику од анализе песама у поп-култури, којој могу присуствовати сви не би ли се дошло до закључка шта нам поп-култура доноси, које су то користи и које су лоше стране поп-културе, те на који начин она утиче на наше друштво.

– То је план активности за ову годину – каже Јована Поповић Бенишек. – Савет треба да припреми акциони план за период од 2019. до 2022. године, а до тада ће деловати на основу овог документа.

Уметност у служби терапије

Арт-терапија је све присутнија метода, креативни процес за унапређење менталног, физичког и емоционалног благостања. Та трибина биће намењена општој популацији, жртвама насиља, особама с инвалидитетом и ометенима у развоју.

– Сврстава се у важне методе лечења јер није мали број оних којима је такав приступ помогао да превазиђу одређене потешкоће – каже Јована Поповић Бенишек. – Може се примењивати код деце, адолесцената, одраслих и старих. Примењује се у терапији депресије, анксиозности и других менталних и емоционалних проблема и поремећаја, затим код разних облика зависности, породичних проблема, насиља у породици, код социјалних и емотивних проблема у вези с инвалидитетом или неком болешћу, код различитих траума, физичких, когнитивних и неуролошких проблема. Циљ арт-терапеута није да научи клијента да црта и слика, већ да кроз тај облик уметности и креативни процес, који се заснива на моделу саветовања и психотерапије, изражава своја осећања или савлада одређене проблеме.

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести