Рециклажа креће од ОШ „Светозар Марковић Тоза”

Пројекат младих волотнера Црвеног крста Новог Сада “REconnect with Earth” (Повежи се са природом) започео је јуче у ОШ “Светозар Марковић Тоза”, која је прва добила два сета од три рециклажне канте.
е
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Како је рекла Александра Милић из те хуманитарне организације кроз пројекат је обезбеђено 68 сетова канти за рециклажу, које ће бити постављене у свим новосадским градским и приградским основним школама до краја године, заједно са плакатима на којима ће бити упутство за одлагање рециклажног отпада. Пројекат Црвеног крста Новог Сада “Повежи се са природом” је, заједно са пројектима Црвеног крста Хрватске и Црвеног крста Турске, освојио прво место на наградном конурсу „Greening the Red Contest“, који је расписала Канцеларија националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Медитерана, са седиштем у Барселони.

- Циљ је да ученицима нижих разреда новосадских основних школа повећамо свест о важности рециклаже – поручила је Милић, рекавши да је од виталног значаја да млади људи схвате колико је отпад заиста штетан за нашу животну средину и колико би било идеално да се престане са његовом производњом у таквом капацитету. – У Србији се годишње генерише до 1,7 тона отпада по глави становника, а оно што можемо да урадимо је да покушамо да смањимо количину отпада, стављајући фокус на рециклажу материјала који се могу рециклирати. Веома нам је велика част и задовољство што је наш пројекат препознат као важан.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Како каже, Црвени крст Новог Сада је, као хуманитарна организација, желео да се укључи у још неку активност од великог значаја за друштво у целини. А како су екологија и заштита животне средине главна тема на глобалном нивоу, волонтери и стручни сарадници су дошли на идеју да је најбоље у овом тренутку радити на превенцији нагомилавања смећа, прављења великих и дивљих депонија. На крају се јавила идеја за поменути пројекат, направљене су канте у различитим бојама, видно назначене за различите намене. Тако се у црвене канте одлаже стаклена амбалажа, у плаве хартија и папир, док се у жуте рециклира пет пластика, лименке и употребљене тетрапак амбалаже.

- У будућности ћемо кроз радионице и игролике активности наше најмлађе анимирати и приближити им рециклажу – казала је наша саговорница, рекавши да је задовољство учити их зашто је она важна за све нас.

Директор ОШ “Светозар Марковић Тоза” Петар Наранчић почаствован је што је баш њихова школа изабрана да буде прва у ширењу свести о тако важној теми, као што је рециклажа.

- Врло је значајно да се деца још у овом узрасту уче о важним стварима, а чули сте наше ученике трећег разреда, они већ понешто знају о томе – поносан је Наранчић. - Сада ће, уз едукацију, и могућност да у пракси одлажу отпад у све поједине кутије још више о томе научити.

Волонтерка Црвеног крста Новог Сада Ана Пајкић била је део идејног, а сада је и део реализациног тима и каже да је, пре свега, њима, као волонтерима, односно младима у самој организацији велика част и задовољство што такав пројекат могу да спроводе у свим основним школама на територији Новог Сада.

- Надамо се да ће им ово бити велики покретач и да ћемо заједно постићи велике ствари и сви се повезати са природом – изјавила је Пајкић. - Покушаћемо на што забавнији начин да им приближимо важност теме и подигнемо свест да својим искуствима шире едукацију у својој околини.

Старо употребимо за нешто ново

Ђаци трећег разреда Мила Кнежевић и Илија Шуњка били су одушевљени што ће сад у школи моћи да одлажу и разврставају отпад, те тако помогну смањењу загађења природе. Обоје су имали већ контакта са рециклажним кантама, Мила их је видела у ТЦ “Променада” и тада добила објашњење чему служе, док је Илија сазнао да је рециклажа у свету и другим државама сасвим нормална ствар.

- Рећи ћу вам нешто о рециклажи, то је када нешто старо употребимо за нешто ново и можемо их видети у неким градовима и државама и можда на депонијама – објашњава нам мали Илија, додавши како смо много затрпани отпадом, зато је и јако важно да научимо како ћемо га одлагати. - Већ сам видео те ствари, а сад ми је узбудљива и сама помисао на то да ћу у школи моћи да допринесем очувању планете.

Успут ће, каже, да научи другаре све што и сам зна о тој важној теми, уколико неко од њих не зна о чему се тачно ради.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести