Реконструкција чека и кућу Милеве Марић

Обнова фасада и кровова на укупно десет кућа у подграђу Петроварадиске тврђаве и центру Новог Сада коштаће готово 50 милиона динара, а посао је поверен новосадској „НПН градњи”, односно фирмама „Орнамент инвестинжењеринг” и „Никовић компани” из Београда.
t
Фото: Dnevnik.rs

Планирано је да реконструкција буде завршена до јесени, а интересантно је да је на списку објеката и кућа у Кисачкој 20, где су почетком 20. века живели Милева Марић и њен супруг Алберт Ајнштајн.

Кућу породице Марић давне 1907. године саградио је Милевин отац, а на иницијативу њеног и Албертовог унука Бернарда Цезара Ајнштајна, планирано је да буде претворена у спомен-музеј. Он је још 2007. године у договору с рођацима кућу поклонио Граду, управо уз услов да ту буде музеј посвећен славним научницима. Иначе, обнова дома породице Марић коштаће готово 9,7 милиона динара, а Завод за заштиту споменика културе уговор је, после неколико неуспелих тендера, закључио с фирмом „НПН градња”.

Фасаде кућа у подграђу и центра Новог Сада сређују се у оквиру трогодишњег програма реконструкције, за коју је новац обезбеђен из републичког буџета, и то као подршка Новом Саду као Европској престоници културе 2021. године. Како је у тендерској документацији наведено, рок за завршетак реконструкције већине фасада и кровова је 60 до 90 радних дана, осим за кућу у Змај Јовиној 28, чија ће обнова трајати 90 до 120 дана.

Београдским фирмама „Орнамент инвестинжењеринг” и „Никовић компани”, које су заједно учествовале на тендеру, поверена је обнова зграда у Штросмајеровој 5, на Тргу владике Николаја 1 и 3, затим у Београдској улици 3 и 15, као и Змај Јовиној 28, док је новосадска „НПН градња” задужена за реконструкцију објеката у Штросмајеровој 14, Београдској 11, Дунавској 27 и Кисачкој 20.

Инфо-табла од 2017. године

Бернард Цезар Ајнштајн није дочекао да му се оствари жеља да кућа његових славних предака буде претворена у музеј, будући да је преминуо 2008. године.

На фасаду куће у Кисачкој 20 у фебруару 2017. године постављена је информативна табла с натписом да је ту некада живео брачни пар Ајнштајн–Марић, као и Милевин брат Милош Марић (1885–1944), научник који је остатак живота провео у Русији, где је остао упамћен по првим експериментима клонирања у медицини.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести