Родна равноправност и подршка ЛГБТ особама: Канцеларија и на НС адреси

НОВИ САД: Помоћница градоначелника Новог Сада Љиљана Коковић присуствовала је отварању Канцеларије за родну равноправност и подршку ЛГБТ особама која је у надлежности Градске управе за социјалну и дечију заштиту.
kancelarija ljiljana kokovic
Фото: novisad.rs

Велико ми је задовољство што смо отишли корак даље када је реч о залагању за једнака права за све грађане, за родну равноправност, и за подршку ЛГБТ особама. То значи да Мрежа за превенцију дискриминације није само формално основона, већ заиста предузимамо активности како би унапредили механизме подршке свима којима је потребна. Ова Канцеларија биће на располагању за све релевантне информације о остваривању и заштити права када је реч о родној равноправности и подршци ЛГБТ особама. Намера нам је била да се за сва питања грађани могу обратити на једном месту, где ће добити потребне смернице у конкретним случајевима. Канцеларија ће бити на располагању радним данима од пола осам до три, а заинтересовани могу да се обрате телефоном на број 6624-856. Међутим, Канцеларија ће бити проактивно оријентисана, и редовно ће сарађивати са релевантним органима и организацијама, покретаће иницијативе, одржавати трибине, радионице, а све у циљу смањивања негативне дискриминације у друштву, рекла је Коковић.

Секретар Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама Зоран Радуловић је истакао да је отварање Канцеларије значајно, јер ће допринети ефикаснијој реализацији пројекта.

Проблеми с којима се сусрећемо везани су углавном за дискриминацију млађих особа у средњим школама. Управо сада радимо на Пројекту „Према различитости“, у оквиру којег ћемо посетити новосадске средње школе и покушати да делујемо на младе људе како би допринели превенцији и  смањивању  насиља, истакао је Радуловић.

Подсећамо, 2016. године је потписан Меморандум о сарадњи у оквиру Локалне мреже за превенцију дискриминације и подршку ЛГБТ особама која је основана у склопу пројекта „Удружени против дискриминације“.

Пројекат је спроводила организација „Лабрис“ и партнерске организације Удружење грађана против трговине људима и свих облика родно заснованог насиља „Атина“ и Центар за истраживање, транспарентност и одговорност -„Црта“ уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој, а улогу координатора је преузео Град Нови Сад.

Потписници Меморандума, поред Града, су и  Центар за социјални рад, Више и Основно јавно тужилаштво, Полицијска управа, Национална служба за запошљавање, Канцеларија за младе, Заштитник грађана, Комисија за родну равноправност, Завод за здравствену заштиту студената, Новосадски хуманитарни центар, Удружење „Изађи“ и Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести