Сачувајмо рит: Карловачки Дунавац поново у рукама волонтера

НОВИ САД: Први од два национална волонтерска кампа осмишљена како би се уредило подручје Старог Дунава у Сремским Карловцима „Сачувајмо рит 1“, завршава се данас.
v
Фото: Pokret gorana Vojvodine

Камп је почео 4. августа и током првог дана  волонтери су уклонили смеће, органски неприпадајући материјал и започели постављање дрвеног мобилијара у близини ложишта. Мобилијар је монтиран  наредног дана и премазан заштитним средством.

Покрет горана Војводине је због целокупне ситуације са ковид епидемијом ове године кампове свео на четири дана. Радило се два дана  на карловачком Дунавцу, који је део природног добра Ковиљско-петроварадински рит, и представља интернационално заштићено подручје за птице.

По речима Марије Петровић која је са Владимиром Будалићем камп-лидер, пре три године на овом подручју је направљена летња учионица  и из године у годину се уређују зелене приобалне површине.

Фото: Pokret gorana Vojvodine

- Намера нам је да додатно уредимо подручје карловачког Дунавца и на тај начин обезбедимо да локлано становништво и туристи имају организован простор за боравак у природи, уз жељу да на леп начин утичемо на подизање свести становништва о постојању и важности локалитета као еко-туристичке дестинације – каже Петровићева. – Обезбеђивањем ложишта и уређењем, подстичемо суграђане и госте са стране  да дођу у природу, али је потребно спречити неорганизовану експлоатацију природних добара.

Учесници у кампу су из  Србије и током кампа су имали прилику да упознају Дунавац као и његов интересантан биљни и животињски свет. Током слободног времена организоване су им интерактивне и забавно-рекреативне активности у Дворској башти.

Камп је организован уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта,а  у партнерству са Младим истраживачима Србије, Покрајинског секретаријата за спорт и омладину и општине Сремски Карловци.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести