Шаргарепа најбоље расте у Бегечу

Судећи по речима председника Савета месне заједнице Бегеч Ђура Тојагића, и то бачко место новосадске општине ускоро ће добити своју „ијаду”. Ако је комшијски Футог познат по купусу, Бегеч је то свакако по шаргарепи.
vadjenje sargarepe
Фото: Dnevnik.rs

Када се пролази кроз Бегеч, такорећи испред сваке друге куће види се да међу разноврсном понудом поврћа доминира шаргарепа. Цена од 100 динара за џак од пет килограма мало кога остави равнодушним.

„Најпознатији, а уједно и највећи произвођачи шаргарепе у нашем селу су повртари Јанко Медвеђ и Марко Чарнић. Производња шаргарепе у Бегечу је јединствена у свету јер се узгаја на својеврсним хумкама, а за такав препознатљив начин патентиране су и посебне машине“, истиче Тојагић.

Тојагић подсећа на то да су, пошто је пропао покушај с изградњом хладњаче у коју би био смештен род шаргарепе, поменути произвођачи били принуђени на то да унапреде сопствену прераду, па тако и отворе перионице за шаргарепу. Истина, још увек се код мањих произвођача може видети препознатљив систем за решеткастим буретом-ваљком, као прикључним делом за трактор, којим се шаргарепа транспортује до Дунава и ту пере од земље.

Производња шаргарепе у Бегечу је јединствена у свету јер се узгаја на својеврсним хумкама, а за такав препознатљив начин патентиране су и посебне машине

„Уколико би се у Бегечу направио јединствен погон за прераду шаргарепе, на добитку би било цело село. Медвеђ и Чарнић по сезони извезу око 400 вагона шаргарепе, што је целокупна годишња производња у суседној Хрватској“, сматра Тојагић.

После добијања неопходног сертификата, који препознаје и гарантује квалитет заштићеног географског порекла, можда већ следеће године, у сарадњи с Градском управом за привреду, могла би заживети најављена манифестација „Дани шаргарепе у Бегечу”, којој се радује сваки становник тог месташца.

Фото: Dnevnik.rs

„Свакако би таквом манифестацијом највише добило село Бегеч, заједно с осталим мањим произвођачима. Јанко и ја смо обишли читав свет и одговорно тврдим да боље шаргарепе нигде нема. Постоје квалитетни производи, али ово поднебље, земља и технологија дају нам за право да истичемо висок квалитет наше шаргарепе. Највише шаргарепе извозимо у околне земље бивше Југославије и Бугарску. Што се „Дана шаргарепе у Бегечу” тиче, још се нисмо конкретно изјашњавали о термину поменуте манифестације, али уколико будемо консултовани, најбоље би било да буде организована у јесен“, каже Марко Чарнић.

С. Савић

Velizar
06.12.2017 • 10:03
Posejte manje povrsine pod sargarepom.Ovako ste obesmislili sami sebe.Cena vam je malo veca,od cene kukuruza.Manja povrsina,veca zarada,a uvoz mrkve je ionako komplikovan..
EUR/RSD 117.5777
Најновије вести