ИСТОРИЈА НОВОГ САДА Сателит је мали свемир у коме је све надохват руке

Прво насеље на западној периферији према Ветернику, израсло 1956. године из тзв. Тозиновца, чиниле су привремене приземнице за раднике из оближњих фабрика, изграђене на иницијативу тадашњег градоначелника Тодора Јовановића Тозе.
Satelit-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Касније, када се проширило и када су подигнуте прве зграде, због своје одвојености од тадашњег центра града, добило је име Сателит, што је био популаран термин у ери свемирских истраживања.

„Доселио сам се крајем 1961, када су ми након непуне четири године стажа уручени кључеви новог стана баш на синовљев рођендан“, каже 84-годишњи Методије Трајковски, који је у том кварту живео до 1977.

Додаје да су то била то нека срећнија времена, у којима су марљиви радници могли очекивати од предузећа да им реши стамбено питање.

Фото: Dnevnik.rs

На Сателиту су живели махом запослени у „Новкабелу”, „Петру Драпшину”, Покрајинској болници, „Југоалату” и „Нафтагасу”. Док се није развила инфраструктура, живот је био мизеран. Окружени пољима кукуруза и пшенице, уопште нисте имали утисак да живите у граду.

Док Градско саобраћајно предузеће није премештено из Радничке улице на Футошки пут, по речима нашег саговорника, од сателитске окретнице с карактеристичном надстрешницом кретала је једина аутобуска линија, чије се крајње одредиште с временом мењало. Некад се завршавало на месту данашњег Српског народног позоришта, а некад код хотела „Војводина” или у Његошевој улици. Гужве су биле толико велике да се често ишло пешке до посла.

Фото: Dnevnik.rs

И даље најмања у граду, Сателитска пијаца је била дивља све до легализације 1968, донекле налик на ону која је последњих година израсла на стазама и богазама у околини Улице Стевана Хладног. А пре него што је изграђена фабрика „Минаква”, на месту изворишта минералне воде постојала је чесма где су мештани редовно долазили да наточе лековити напитак. Године 1962. насеље је добило основну школу, која се најпре звала „Борис Кидрич”, по народном хероју због чије је смрти проглашена општенародна жалост од 11. до 14. априла 1953, док данас носи име Милоша Црњанског.

„Кад сам се с породицом преселила на Сателит, пошто сам добила стан од „Форума”, крај ми је деловао врло одбојно“, каже новинарка Ержебет Марјанов.

Како каже, далеко од центра, фасаде тужне, оронуле.

„Посебно ругло биле су страћаре тзв. Малог Сателита, тј. Тозиновца, без канализације, одакле је, у време кишних година или великих врућина, допирао несносан смрад септичких јама. Зграде су, у поређењу с њима, важиле за господске, мада су станови били скромне квадратуре, с каљевим пећима до 1986, кад је коначно уведено централно грејање, иако су инсталације одавно биле постављене“, наводи Ержебет.

Тек кад се помирила с тим да ће ту живети, приметила је предност кварта, а то је да, ако немаш неки посебан повод, не мораш ићи у центар јер је све ту: пошта, пијаца, апотека, школа, два вртића, продавница, којима су се током времена придружили полицијска станица, банка, бројни мегамаркети, играоница, ресторан и све оно што доноси урбани живот. „Сателит–република”, како каже један локални графит. Али није да није била затечена неким животним навикама Сателићана, којима није било нимало чудно што „на извол’те”, на штрику разапетом између два стабла, шире чист веш не би ли се осушио на свежем ваздуху, па и што држе кокошке на терасама у кавезима.

„Једног јутра деведесетих година прошлог века пробудило ме је скичање. Погледавши кроз прозор, имала сам шта да видим. Права атракција: на ливадици између две зграде породица с другог улаза заклала свињче, пече чварке и части комшилук. Да ли је то било због тешких година, не знам, али сад кад се сетим, подсећа ме и на време бомбардовања, кад смо на истом месту кували шта смо имали и заједно јели, те ноћи проводили у мраку, на отвореном јер нисмо хтели да се склањамо у небезбедне подруме“, сећа се наша саговорница.

Фото: Dnevnik.rs

Није јој много требало да заволи тај крај јер је подсећа на живот у мањем месту, у каквом је одрасла.

„Милина је под крошњама дрвећа, које су засадили махом мештани, гледати децу како се и дан-данас играју жмурке, што ме враћа у детињство. Занимљиво ми је што се сачувао обичај паљења бадњака испред сваке зграде и коринђања маскираних малишана. Не знам како је у другим квартовима, али на Лиману 1, одакле сам се у новембру 1985. преселила у Улицу Антона Урбана, тога није било“, тврди она, и додаје да људи нису отуђени, већ се и даље друже, па кад стигне лепо време, износе столице и столове, где натенане пију кафу, причају, картају се и играју шах.

Пратећи судбину свемирских сателита направљених људском руком, који се у једном тренутку „сусретну” са Земљом, и новосадски ће се у скоријој будућности стопити с језгром града, који се незаустављиво шири. Један начин живота, добар или лош, свакако ће се изгубити рушењем најстаријег дела тог насеља и пробијањем пута до Улице Бате Бркића, а можда ће тиме тај кварт коначно добити прави сјај.

Слађана Милачић

Фото: Б. Лучић и архива Дневника

Фото: Dnevnik.rs
Satelit
05.03.2018 • 09:17
Sve ste lepo napisali i opisali samo ono sto ste trebali , niste. Zasto niste dosli kad je lepo vreme da vidite ,,divlju pijacu i deponiju" i kako je sve idilicno nakon sto ,,savesni prodavci" odu kuci i ostve brdo razno-raznog smeca??? Vec 3 godine unazad NIKO u ovom gredu nece da obarti paznju i pokusa da resi bar delimicno problem ljudi koji zive u neposrednoj blizini. To je velika sramota grada i svih sluzbi koje bi terebale da se pozabave sa tim.
Dragana
06.03.2018 • 16:11
zaista Vas ne razumem. Gospođa je lepo opisala vreme od svog dolaska i nastanjivanja na Satelitu do nekih....90-tih godina, delimično i danas, ako ste pročitali. zašto tolika osionost prema njoj. Ko Vam je svima kriv kada se krijete u mišje rupe, a sav vam je posao da trunite ovde po internetu. Da li je bili ko organizovano podneo peticiju protiv svih bahinalija koje se dešavaju na tom prljavom platou. Ni ne pokušavajte da mi protivrečite, jer živim u neposrednoj blizini vašeg kvarta.
Marija Redzepov
07.03.2018 • 12:33
Zivim na satelitu 39 godina obozavam satelit Ali u zadnjih nekoliko godina je zivot nemoguc srusene kuce degod prodjes smrdi pacova I miseva I'ma na izvoz kao I kerova lutalica
EUR/RSD 117.5895
Најновије вести