Стоваришта снабдевена, кубик дрва око 6.700 динара

Иако топло летње време и даље не јењава, грађани полако почињу да размишљају о томе на који начин ће се грејати када јулску и августовску врелину замене септембарски кишни и хладнији периоди.
ogrev drvo SUS
Фото: Dnevnik.rs

Добра вест је да се цене огрева нису мењале у односу на прошлу годину и да су приступачне. Осим тога, стоваришта у Новом Саду нуде разне погодности својим муштеријама, а сазнали смо да се овог месеца очекује све већа потражња.

Тако стовариште “Мај-гор” располаже превозом, које је бесплатно у зависности од робе и места купца, али и утовар, истовар и претовар виљушкарима до три и по тоне. “Мај-гор” дрва (буква, храст и багрем) продаје за 6.800 динара по кубном метру, цепана дрва у палети исте врсте коштају 7.600 хиљада, рестови од букве су 8.000 по комаду, буква, храст и багрем се продају за 400 динара по комаду у yаку, а за 300 динара коштају када служе за потпалу у yаку.

Цепана дрва у палети износе 13.200 динара по комаду, сталак за дрва је 7.800 по комаду. Што се тиче брикета, дрвени коштају 24 динара по килограму, док су дрвени пелети динар скупљи, за разлику од килограма сојиног пелета, који кошта 20 динара.

Власник стоваришта дрва “ВМ Цер” Весо Миланковић каже да је посебно последњих неколико дана повећана потражња.

– Откако сам почео да радим, код мене је потражња највећа и августу. Највише се траже буква, храст и мало мање багрем – рекао је Миланковић. – Држим углавном тврдо дрво, које је и најквалитетније. То су, као што сам рекао, буква, храст и багрем, али не могу да се одлучим како бих их поређао према квалитету. Што се тиче цена букве и храста, оне су исте – 6.100 динара кубик, а 6.700 динара када су исцепана и спремна да се ложе. Цене се нису мењале у односу на прошлу годину и мислим да се грејање на дрва исплати, упркос томе што захтева више обавеза. Ложи се, треба времена да се сложе дрва, али из економског угла мислим да су најисплативији.

Миланковић додаје да се у односу на дрва много мање траже угаљ, брикет и пелет и да је девет од десет купаца заинтересовано за дрво. Према његовим речима, по једној кући продаје се седам кубним метара дрва у просеку, а има људи који узимају и по 20 метара, али има и оних који купују тек два или три кубика.

        В. М. Петровић

EUR/RSD 117.5754
Најновије вести