Шверцовања све више, чести и фалсификати

НОВИ САД: Службеници Комуналне полиције су од августа 2015. године до 31. маја издали 1.603 прекршајна налога путницима који су се без карте возили у аутобусима Јавног градског саобраћајног предузећа „Нови Сад”.
bus kontrolori
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По евиденцији њихове службе, од почетка године је издато 435 прекршајних налога, а сви они достављени су Прекршајном суду у Новом Саду ради уписа у регистар новчаних казни.

У градском превознику су за „Дневник” констатовали да се у последње време повећава број путника који не плаћају карту, због чега је у плану спровођење одређених акција да би се тај проблем решио или барем умањио. По евиденцији ЈГСП-а, карту на готово свим линијама најређе плаћају млади. Недавно је на једној од приградских линија путница контролорима показала фалсификовану карту, због чега јој на основу члана 355 Кривичног законика прети казна до три године затвора.

Карта може само наизглед да буде аутентична, али она има неколико елемената заштите помоћу којих контролори могу да виде да ли је фалсификат, навели су за „Дневник” у ЈГСП-у. Пошто је фалсификовање кривично дело, уколико се открије фалсификат карте, прослеђује се полицији која даље спроводи оперативни поступак у складу са законом. Сви контролори пролазе обуку и знају који су све елементи заштите карата, тако да могу да открију фалсификате, којих у току месеца буде неколико.   


Продавао карту преко огласа

Контролори ЈГСП „Нови Сад” често се нађу у различитим, па и опасним ситуацијама, с обзиром на то да има путника који умеју да буду агресивни према њима. Исто тако, дешава се и то да понеки пожеле да своју карту препродају.

Тако је пре неколико година један од њих продавао своју маркицу за запослене, и то путем огласа, што су надлежни у ЈГСП-у сазнали и дошли до њега. Путник је, након што је упитан зашто је покушао да прода карту када зна да се она не може пренети на другог те да се ради о злоупотреби којом би преварио оног који би је од њега купио, рекао да он не продаје маркицу да би је неко користио, већ за колекцију.

Правдао се тиме да колекционари траже маркице и да ће она у будућности можда достићи веома високу цену.


Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Редовне, али и ванредне контроле карата, обављају се на неколико нивоа. Радници тог предузећа контролишу куповину карата код возача на улазу у аутобус, у самом возилу и на средњим вратима. Осим тога, Служба унутрашње контроле надзире и возаче. Како су рекли у ЈГСП-у, у овом тренутку у тој служби је 93 запослених, међутим, у пракси послове контроле може да обавља и до њих 700, будући да то по потреби раде и остали запослени који пролазе обуку у складу с потписаним Уговором о раду.

У Комуналној полицији кажу да је од августа 2015. године до 31. маја у законском року од осам дана од пријема прекршајног налога за вожњу без карте уплаћен новац за 618 прекршајних налога од укупно 1.603. Нагласили су нам да је након истека законског рока од осам дана у истом периоду уплаћено 184 казне, а да тренутно 801 прекршајни налог чека на одлуку Прекршајног суда у Новом Саду.

Из градског превозника наводе да неплаћањем карата, осим градског превозника, губе и грађани, с обзиром на то да је наплативост услуга у директној вези с обновом возног парка и квалитетнијим превозом.

Јавно градско саобраћајно предузеће поступа у складу с Одлуком о јавном превозу путника, у којој је наведено да је путник који се у возилу затекне без важеће возне карте дужан да плати возну и посебну карту у износу од 1.650 динара у градском саобраћају и 3.050 у приградском, казали су за наш лист у ЈГСП-у, додавши да је, уколико путник одбије да купи посебну карту, контролор дужан да сачини записник. Подаци о путницима који не купе посебну карту уносе се у службену евиденцију и достављају Комуналној полицији ради издавања прекршајног налога. У случају да је комунални полицајац присутан у контроли, путнику који није купио посебну карту издаће прекршајни налог на лицу места. Новчаном казном од 6.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се вози без важеће возне карте и ако одбије да је покаже.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести