Светски дан хране у ОШ Петефи Шандор: О значају здравих оброка

НОВИ САД: Манифестација поводом обележавања Светског дана хране, 16. октобра, одржана је у ОШ „Петефи Шандор” под слоганом „Значај правилне исхране”.
petefi sandor ishrana
Фото: Dnevnik (Branislav Lučić)

Основци су имали прилику да пробају сезонско воће и поврће на мини-пијаци, али и домаћа интегрална пецива и колаче, који су припремљени специјално за ту прилику.

Осим тога, просветни радници и ученици седмих и осмих разреда могли су да провере здравље на штандовима Дома здравља „Нови Сад” (ДЗНС).

Своје производе приказали су ученици Пољопривредне школе из Футога, а осим тога, ђацима се говорило о томе колико су здрава исхрана, али и физичка активност, важне за бољи развитак.

Ђаци Средње економске школе „Светозар Милетић” делили су основцима рецепте за здраву ужину коју малишани лако и сами могу направити.

Драгана Јерић из Саветовалишта ДЗНС-а за младе казала је да такве манифестације могу утицати на свест деце о томе колико је здрава исхрана  важна.

Евидентно је да је код деце све већи проблем гојазност због  смањене физичке активности, да је све више заступљена брза храна, да се често изоставља најважнији оброк и да у исхрани немају свих пет оброка, казала је Драгана Јерић и додала да би, по правилу, сви требало да поштујемо принципе здраве исхране и да у исхрани буду заступљене све врсте намирница, а поред тога и редовна физичка активност.

Управо због тога, ђацима у тој осмолетки представили су се и Мачевалачки клуб и плесна група „Грув”, те су малишани могли да учествују у њиховим активостима и разгибају се уз музику. Оснивач плесне групе „Грув” Весна Пашћановић казала је да су клинци били веома заинтересовани за плес те да су успели да их анимирају и укажу им на важност физичке активности.

Плес не само што је добар за физичку активност, већ је добар и за развијање моторике и рад мозга, нагласила је наша саговорница и додала да је плес веома растерећујући те да на забаван начин може анимирати децу.

Рађене су и анкете о томе колико деца познају здраву исхрану, а од Бојане смо сазнали да је здрава исхрана веома важна да бисмо сви остали здрави и снажни.

Волим да једем воће, поврће и протеине, а бавим се и одбојком, казала је Бојана.

Према њеним речима, исхрана је веома битна за спортисте да би имали снаге, јер ако не једеш - лако се умориш.

Саветовалиште за младе и Центар ДЗНС-а за промоцију здравља организовали су манифестацију да би се формирали позитивни ставови најшире популације у вези с правилним навикама у исхрани, као и ради превенције масовних незаразних болести као последице неправилне исхране и недовољне физичке активности.

В. Бијелић и С. Ковач

EUR/RSD 117.3379
Најновије вести