Топлана приводи радове крају: Обновљен вреловод спреман за грејну сезону

НОВИ САД: Многобројна градилишта широм града током лета последица су реконструкције вреловодне мреже, за шта је ЈКП „Новосадска топлана“ ове године издвојило 1,15 милијарду динара. Из предузећа кажу да су, као и сваке године, приоритет имале деонице вреловода на којима је током грејне сезоне саниран највећи број хаварија и које су се показале као најнепоузданије.
vrelovod radovi
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić), ilustracija

Сада тврде да је велики део посла већ урађен, док се у финишу грађевинске сезоне завршавају преостали делови вреловодне мреже и прикључака који се реконструишу.

Обнављајући више од десет километара вреловодне мреже годишње у Новом Саду, она се сврстава у просек старости вреловодне мреже европских градова, чиме „Новосадска топлана“ доказује да служи на понос граду и значајно доприноси квалитету живота у њему.

Завршене су реконструкције вреловода и прикључака у блоку улица Корнелија Станковића, Јанка Чмелика и Теодора Крачуна, потом у блоку улица Јована Бошковића, Максима Горког и Јована Ђорђевића, као и на непарној страни Шекспирове улице.

Такође су обновљени вреловоди у Улици Омладинског покрета и на Булевару Јаше Томића и Булевару Слободана Јовановића.

Замењене су и цеви вреловода у блоку Трга Ференца Фехера и улица Максима Горког, Јована Ђорђевића, Владике Платона и Полит-Десанчића. 


Ново насеље и Детелинара без топле воде

Грађанима које греје топлана „Запад“ данас ће од 8 до 12 часова бити поремећена испорука топле потрошне воде, саопштено је из „Новосадске топлане“.

Наиме, како кажу из предузећа, до прекида у испоруци топле воде на подручују Новог насеља, Детелинаре и Телепа доћи ће због неодложне ревизије трафостаница у топлани „Запад“.

Због радова на вреловоду, без топле воде ће данас од 7 сати остати улице Јанка Чмелика 110 и 113–127, Облачића Рада 26–36 и Веселина Маслеше 112–150.

Нормализација у испоруци енергије за припрему топле потрошне воде очекује се у вечерњим часовима. 


Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić), ilustracija

У току је завршетак враћања коловоза у првобитно стање у Улици Новосадског сајма, а из „Топлане“ најављују за петак, 1. септембар, потпуну нормализацију саобраћаја у том делу града.

Враћање коловоза и пешачке стазе у првобитно стање је у току и на Булевару војводе Степе, где се до краја текуће недеље очекује нормализација режима саобраћаја.

Исти радови одвијају се у Алмашкој улици, и саобраћај у овој улици ће до четвртка бити у потпуности нормализован.

На делу вреловода на Булевару цара Лазара и у Сремским Карловцима завршени су грађевински и машинско-изолатерски радови и у току су припремне радње за враћање површине у технички исправно стање.

Током протекле недеље отпочети су радови на још две локације у граду.

Ради се на реконструкцији дела вреловода у блоку улица Војводе Мишића, Стевана Брановачког и Соње Маринковић, као и у блоку Мародићеве улице и улица Богдана Гарабандина и Сестара Нинковић.

Планираном динамиком одвијају се радови у Косовској улици, у блоку улица Војвођанских бригада, Милете Јакшића, Мирослава Антића, Жарка Зрењанина и Стражиловске, потом у блоку улица Јанка Чмелика, Милете Протића и Бошка Вребалова, на Булевару ослобођења, и у завршној фази су радови на делу вреловода у блоку Улице Арсе Теодоровића и Масарикове, која ће у четвртак бити пуштена за саобраћај.

Планираном динамиком одвијају се и радови у блоку улица Јанка Веселиновића, Илије Бирчанина и Корнелија Станковића, у којој су већ завршени грађевински и машинско-изолатерски радови и у току су припремне радње за враћање површине у технички исправно стање.

Приликом планирања и извођења радова посебна пажња је посвећена томе да у што мањој мери буде поремећен редован режим саобраћаја, поготово у најфреквентнијим деловима града.

Из „Топлане“ наглашавају да ће сви радови на мрежи биће завршени до краја септембра и да нема бојазни да би могли утицати на почетак предстојеће грејне сезоне.

Све цеви ће бити положене у ровове и повезане на мрежу, која ће бити функционална и спремна за почетак грејне сезоне када за то буде време, односно када се стекну временски услови.

Реконструкцијама мреже се цеви постављене у лебит-маси и бетонским каналима мењају новим, предизолованим цевима, чија је технологија постављања знатно бржа и једноставнија.

Применом те технологије знатно се смањују топлотни губици на мрежи и повећава енергетска ефикасност целокупног система, док се Новосађанима обезбеђује поуздана и континуирана испорука топлотне енергије.

По наводима из „Новосадске топлане“, о великом значају реконструкције вреловодне мреже и прикључака сведочи и чињеница да је, управо захваљујући тим радовима, степен корисности дистрибутивног система достигао 90 одсто, што је велико постигнуће у односу на дужину вреловодне мреже у Новом Саду, као и на број објеката и кућних подстаница.

С. Крстић

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести