Трансформација најстаријег дела Сателита: Јуче депонија, сутра насеље за пример

Тозиновац, сиротињска четврт у најстаријем делу Сателита без инфраструктуре достојне 21. века, како тврде становници тог кварта, из дана у дан доживљава видне промене.
satelitska
Фото: Dnevnik.rs

Избијање булевара у продужетку Улице Бате Бркића, који подразумева уклањање трошних приземних кућа, првобитно саграђених као привремени смештај грађевинских радника, премештање пијаце, која управо добија монтажне објекте за трговину у затвореном, па и уклањање тзв. Малог најлона, који ће с пролећа добити очекивани изглед парка, трансформисаће тај део града. Њега тренутно чине непроходне блатњаве улице и гомиле смећа, али, судећи по коментарима житеља, бољитак, који се већ да наслутити, стрпљиво очекују, гледајући багере у чијим чељустима нестају врхови брегова израслих од разноразног отпада и шута.  

Фото: Dnevnik.rs

Да је тешко живети у таквим условима није ни морао да нам каже угоститељ Немања Зорић, који у Улици Исидоре Секулић станује 38 година и један је од ретких којима још није понуђен одговарајући стамбени простор.

Фото: Dnevnik.rs

„Изненађен сам тиме колико се тога променило за десет дана у мом одсуству“, додаје Зорић, тврдећи да су пре тога хрпе смећа биле четири-пет пута веће и наводећи да му нимало пријатна фаза адаптације Сателита не смета колико су му сметали извори заразе у виду пацова, фекалија и искоришћених шприцева.

Фото: Dnevnik.rs

Као приметан проблем, истиче, остају продавци половне робе који се, заједно с проширењем градилишта, померају уз пут и заузимају напуштене приватне поседе. А куда ће када се и тај део изгради, ни он, као ни остали суграђани, није знао да каже.

Фото: Dnevnik.rs

„Немам ништа против тих људи на рубу егзистенције, али ми који редовно плаћамо рачуне за одржавање чистоће осећамо се као таоци. Свакодневно можете видети робу на картонима, остављену да кисне и пропада под снегом. Осим тога, комшија који је живео на ћошку близу пијаце, а због чијег смо гомилања старудије више пута петицију покретали па су долазили и Комунална инспекција и градоначелник лично, преселио се у напуштену кућу у мојој улици“, додао је Зорић, истичући да проблем и даље није решен, иако би многи који туда пролазе то помислили кад виде да су од кућерка остали само трагови.  

С. Милачић

Фото: Б. Павковић

Фото: Dnevnik.rs
Анкета: Да ли ће изградња новог булевара побољшати квалитет живота на Сателиту?

Ненад Поповић, радник

„Живим овде од рођења, 57 година. Ова улица је имала 70 станова, сви су срушени, остала су још три, а ја живим у једном од тих. Сви исељени добили су или новац или станове на другом месту, чекамо и ми неку понуду. Овде је ђубриште већ сигурно 20 година. Кад булевар буде завршен и изграђене нове зграде, биће овде елитно насеље.“

Фото: Dnevnik.rs

Светлана Мишић, незапослена

„Не знам колико је могуће да се нешто промени и сматрам да људи нису довољно обавештени о стварном стању овог краја и свакодневици нас који овде живимо. Сви будемо у проблему због неколицине њих који овде остављају смеће. Преселили су нас због радова, тренутно немам свој дом у власништву, а убрајам се у теже запошљиви део становништва.“

Фото: Dnevnik.rs

Јеленко Илић, пензионер

„Овде сам од 1962. године, а живот у овом крају се веома променио. Велики су радови, не може се лако прићи ни паркирати, а пешацима је најтеже. Мислим да ће све бити боље кад радови буду завршени. Не смета ми што су порушили радничке бараке, боље да се ново гради и отварају продавнице. Надам се бољем.“

Фото: Dnevnik.rs

Гојко Николић, графички дизајнер и сликар

„Промене су одличне, поготово због тога што је овај део града увек био ругло, сад ће ипак добити нову слику. Једини проблем је то што неће бити „бувљака”, па људи неће имати где да раде. Иначе, све друго подржавам, ово је сиротињска четврт и потребно је људима обезбедити пристојне услове за живот. Издржаћемо радове зарад нечега бољег.“ 

Фото: Dnevnik.rs

Б. П.

EUR/RSD 117.5124
Најновије вести