Део Сателитске пијаце мора се рушити

Булевар Бате Бркића дочекао је пробијање ка Футошкој улици, те самим тим и Сателитска пијаца мора да се прилагоди радовима и мења своју структуру.
1
Фото: Dnevnik.rs

Како каже директор ЈКП „Тржница” Душан Бајић, по њиховим сазнањима, део пијаце представља сметњу и треба да се сруши. Ради се о 13 локала који гледају на Улицу Бате Бркића и рушиће се цео један полуред тезги, све до другог реда, а да ли је то коначно, знаће се приликом извођења радова.

– Имамо 13 локала и да бисмо некако обештетили те људе који су у закупу, одлучили смо се за варијанту за коју нам не требају посебне грађевинске дозволе, тачније, за монтажно-демонтажни систем – казао је Бајић. – Тренутно се ради метална конструкција која ће се састојати од постављених „киоска”, а одлучили смо се да их изместимо уз ту косину јер је то једини довољно дугачак правац у који можемо да преселимо све локале. Осим тога, следећа косина, која се наслања на ту где ће бити „киосци”, припада суседном плацу, који би једног дана требало да се припоји пијаци те је то био логичан потез. 

Фото: Dnevnik.rs

По његовим речима, биће пресељени продавци сира, јаја и живине који користе витрине. Зато се и прави надстрешница, под углом од 15 степени у односу на локале и на тај начин ће се првенствено заштитити закупци и купци који дођу да пазаре, а успут ће се заштитити и саме витрине од пропадања. 

– Са закупцима робног дела имали смо начелни договор да се преселе на нове постојеће тезге, али су на једном састанку изразили жељу да остану ту где јесу и ја немам ништа против – рекао је Бајић. – Тако да ће зелена пијаца бити подељена у два дела, док ће између бити смештен робни део и то не ремети ничији рад. Закупци све време раде, а само неколико њих с робног дела неће радити можда четири до пет дана, када будемо при крају радова, док они са зеленог дела неће радити можда само један.

Како је рекао наш саговорник, донет је један контејнер који ће служити као простор за фрижидере за робу коју закупци држе у магацину, попут сира и јаја, док ће други контејнер покушати да повежу с градском канализацијом да би на два места имали санитарни чвор. Пијаца сада просторно расте, те је бесмислено ићи 150 метара с једног краја на други због санитарног чвора.

– Сигуран сам у то да пресељење неће тећи глатко и да ће бити много проблема и недоречених ствари, али сам убеђен у то да нико неће бити задовољан – рекао је Бајић. – Стога сам поставио ствари од самог почетка тако да сви једнако будемо незадовољни, односно и закупци, и они што граде Булевар, а и ми. Увек инсистирам с мојим сарадницима на томе да ипак ослушнемо закупце што је више могуће јер живимо од динара који нам они дају, колики год он био.

По директоровим речима, контејнере је обезбедио Град и коштају око шест и по милиона динара, а „Тржница” ће имати око милион и по трошка за лепљење плочица, воду, канализацију и струју, док је само рушење објеката и премештање струје преузела Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције. Такође, око 700.000 динара је издвојено за изградњу надстрешнице. По њиховим сазнањима, радови на пробијању Булевара ће до пијаце стићи између 15. и 30. јануара наредне године, уколико зима не буде оштра, те ће „Тржница” до тада завршити свој део посла.

– Када се буде изградио Булевар и ми добијемо комплетан плац, направићемо озбиљну практичну пијацу с 20 локала смештених с обе стране – рекао је Бајић. – Биће прекривени и повезани улицом дужине око шест метара и ту ће бити главни улаз, а постојаће још три помоћна улаза. Садржаће и једну комплетну затворену климатизовану просторију за продају млека и млечних произовда и око 240 тезги, од којих ће се око 80 до 100 одвојити за робни део, а 140 за зелени. Тај пројекат не би коштао више од  20 до 30 милиона динара.

И. Миклоши

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести