Трансфузиомобил први пут ове године у центру града: За четири сата прикупљене 32 јединице крви

Ове године први пут је организована акција добровољног давања крви у трансфузиомобилу у центру града, а током јучерашњег дана, за четири сата, односно од 10 до 14 часова, прикупљене су 32 јединице крви, а шест грађана није могло да учествује у акцији из медицинских разлога према процени лекара.
davanje krvi 4
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Акцију су организовали Завод за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада и Центар за међународну јавну политику.

Према речима Зорице Бјелић из Завода за трансфузију крви Војводине у овом тренутку залихе су стабилне али то се може за час променити. Због тога из Завода позивају грађане, посебно оне који имају негативну крвну групу (негативан Рх-фактор), да постану даваоци.

- Наша очекивања су се остварила, јер је одзив грађана био задовољавајући, а акција је била успешна пошто су се пријавили како дугогодишњи даваоци тако и Новосађани који су се случајно у том тренутку нашли у центру града - казала је Зорица Бјелић.

Крв могу дати све здраве особе од 18 до 65 година за које се утврди након лекарског и лабораторијског прегледа, који се обавља у трансфузиомобилу, да задовољавају медицинске услове и критеријуме, односно да су здрави.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

-  Свако ко се се осећа добро и сматра да је здрав може бити потенцијални давалац крви - истакла је Зорице Бјелић. - С обзиром на то да је велики број грађана примило неку од вакцина против вируса корона, препоручујемо да даваоци крви који су примили прву или другу дозу цепива произвођача “Фајзер-Бионтек” и “Синофарм” не морају да одгађају давање крви, док они који су примили “Спутњик ве” или “Астразенеку” треба да сачекају да прођу две седмице.

Када је реч о грађанима који су прележали корону могу да изаберу да ли ће дати крв или крвну плазму.

- Те особе имају антитела која ће бити обрађена у Заводу - појашњава  Зорица Бјелић. - Уколико се добро осећају и нису имали веће компликације, могу да  дају крв већ након 28 дана. Уколко су остале последице од вируса корона препоручујемо да давање крви одгоде све док не буду здрави. Пацијенти који су били хоспитализовани, а желе да постану даваоци пожељно је да понесу своју отпусну листу и налазе како бисмо на основу њих проценили да ли могу то да ураде.

Непрекидно снабдевање компонентама крви је неопходно како би је у сваком тренутку било довољно. Потребна је за хитне и ванредне ситуације, животно угрожене и терапију онколошких пацијената, као и за планиране хируршке интервенције. Само три одсто становника у Србији даје крв, једним давањем се спашава три живота, а операције се не могу заказати уколико нема залиха крви.

С. Ковач

EUR/RSD 117.3343
Најновије вести