У Радосном детињству комуникација преко платформе „Умрежи се”

Запослени у Предшколској установи „Радосно детињствов пре нешто више од месеца покренули су интернет платформу „Умрежи се” у жељи да омогуће квалитетан рад од куће, непрекидну комуникацију, размену мишљења, утисака и искустава, те да запослени заједно уче и развијају компетенције у време када су образовне установе затворене због пандемије коронавируса.
1
Фото: screenshot

Како објашањава руководилац педагошке јединице Љиљана Карделис, тим „Умрежи се” чине четири васпитачице и један родитељ. Она додаје да је идеја била да се кроз иновацију у образовању и умрежавању запослених олакша и подржи хоризонтално учење, где се могу наћи предлози за активности за рад од куће.

– У првој фази реализован је модул основе предшколског програма, а платформа „Умрежи се” нуди корисницима ресурсни центар у којем су документа, правилници, стручна литература, као и форум у којем запослени могу размењивати искуства, покретати теме које су за њих значајне и које им могу помоћи у даљем стручном усавршавању – каже Љиљана Карделис. – Платформу користи више од 1.400 васпитача, стручних сарадника, медицинских сестара, а прикључили су се и васпитачи из 14 приватних вртића, као и студенти и професори Високе струковне школе. Пошто је реч о иновативном коришћењу дигиталне технологије, нарочито када је у питању предшколско образовање и васпитање, без обзира на новонасталу ситуацију, наши запослени су у прилици и да развијају и своје дигиталне вештине.


У сусрет променама

Васпитачи „Радосног детињства” су, захваљујући друштвеним мрежама и платформи „Умрежи се”, у сталном контакту с малишанима и њиховим родитељима, те могу да наставе пројекте који су започети пре затврања образовних установа.

– Путем „Фејсбук” групе „У сусрет променама”, која је настала пре увођења нових мера, а која се сад показала као изузетно корисна, у сталној смо вези с родитељима и децом, док васпитачи путем „Вибер„ група добијају повратне информације у виду слика, цртежа, текстова деце – појашњава Љиљана Карделис, дођући да је новонастала ситуација ипак донела нешто добро – подигла сарадњу Предшколске установе и родитеља на виши ниво.


Након што је проглашено ванредно стање, на платформи је отворен „Кутак за родитеље” где се може приступити различитим садржајима, попут радио-емисије „Чаробни кључић”, предлозима за игру с породицом, библиотеци, саветима и препорукама које су припремили васпитачи, медицинске сестре – васпитачи, стручни сарадници да би породицама олакшали боравак код куће у време изолације. Осим тога, на сајту се може наћи и сликовница за децу коју је осмислила сестра за превентивну здравствену заштиту Љубинка Вујић, а поводом Светског дана здравља.

– Један од занимљивих садржаја је радио-емисија „Чаробни кључић” – истиче Љиљана Карделис, додајући да је идеју за емисију дала њена колегиница Јелена Вукас. – Емисија се може пратити понедељком и петком од 8 часова, траје око 30 минута и доступна је преко „Јутјуба”. Материјали се прикупљају од деце, родитеља, као и васпитача, који их прослеђују на имејл-адресу „Радосног детињства”, водећи рачуна о заштити приватности. Малишани могу да уживају у песмама, причама, рецитацијама, поздравима које шаљу њихови вршњаци, док родитељи могу чути предлоге социјалне раднице Зорица Пајантић која настоји да да корисне савете о томе како се што лакше суочити с различитим изазовима, а да би се обезбедила што подстицајнија породична атмосфера која је важна за развој и васпитање деце.

        С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести