У Сремским Карловцима поново уведена ванредна ситуација

Ванредна ситуација проглашена је јуче у Сремским Карловцима због ширења броја новозаражених коронавирусом на територији општине и, у складу с тим, ради спровођења мера заштите.
Sremski Karlovci Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сремски Карловци Фото: Дневник.рс

По подацима Института за јавно здравље Војводине, с јучерашњим даном у Карловцима је евидентирано 38 активних случајева, што знатно премашује горњу границу на основу које се проглашава ванредна ситуација у месту с бројем становника колики имају  Карловци. Прошли пут ванредна ситуација из истих разлога уведена је 4. августа и била је на снази до 19. августа.

Према наредби с јучерашње седнице Општинског штаба за ванредне ситуације, уведена је забрана организованог окупљања више од петоро људи на јавном простору, било да је отворен или затворен. При том, обавезна је  међусобна удаљеност од метар и по. То се не односи на државне органе и јавне службе, као и предузећа која не пружају услуге грађанима. Обавезно је и ношење маски у затвореном простору, а размак међу људима мора бити метар и по. Прописано је да у затвореним просторима на четири квадратна метра може боравити једна особа и да то мора бити истакнуто на улазу у такве објекте.

Обавеза је и мерење телесне температуре при уласку у објекте јавне намене, постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера. Заштитне маске обавезне су за купце и продавце на пијаци, као и запослене  ЈКП „Белило”, које управља пијацом. Том предузећу је наложено да контролише бројност људи на пијаци по цену удаљења прекобројних, да обезбеди место за прање и дезинфекцију руку, као и да појачано дезинфикује простор и примени друге мере заштите.

Од јуче је забрањено организовање свечаности, спортских и забавних манифестација у Карловцима. Изузетак су јавне културне манифестације у затвореном, где може бити највише стотину људи, али уз поштовање прописа да на четири квадратна метра може бити једна особа, и да свако друго место за седење буде слободно. Дозвољено је организовање спортских тамичења, али без присуства публике.

Скраћено је радно време угоститељских објеката па они од јуче  могу бити отворени од 6 до 21 сат, а наложено им је да појачано дезинфикују радни простор и подове. Исто ограничење радног времена важи за трговинске радње, са изузетком ресторанских шалтера за продају хране, као и апотека и бензинских пумпи. И кладионице од јуче морају да раде краће, од 6 до 21 сат.

Штаб за ванредне ситуације је прописао да локална самоуправа мора да сноси трошкове сахране за преминуле од коронавируса у висини од 50.000 динара. Наређена је дезинфекција просторија Карловачке богословије.

Примена свих превентивних мера и личне заштите обавезна је за предшколске и образовне установе, те у амбуланти, козметичким, фризерским и салонима лепоте, теретанама и фитнес-центрима.

Препоручено је јавним и приватним предузећима и установама да рад организују у сменама да би се избегла присутност већег броја радника у истом простору и тако смањила могућност ширења вируса, као и организација рада од куће.

EUR/RSD 117.5900
Најновије вести