Урош Штрбоја осликао мурал у славу медицинара

Да би одали почаст и захвалили се лекарима који су током пандемије коронавируса у целом свету били на првој линији борбе против те пошасти, удружење „Арт на зид” пожелело је да се у Новом Саду изради мурал који ће бити посвећен баш њима.
1
Фото: Dnevnik.rs

Њихову идеју реализовао је новосадски стрит арт уметник Урош Штробоја, који се представља као Росх Панонскy, који је медицинара са заштитном маском насликао раме уз раме са суперхеројима из Марвелових и ДЦ-јевих филмова на углу Кисачке и Доситејеве улице. Тако се медицинар на осликаној фасади нашао поред Спајдермена, Бетмена, Ајронмена и Капетана Америка. Из Удружења поручују да је тај мурал њихов поклон стварним херојима данашњице у име свих Новосађана.

– У удружењу „Арт на зид” су се самофинансирали и хтели су да одамо признање свим медицинским радницима широм света, а пошто је цело човечанство угрожено и паралисано, можемо их сврстати раме уз раме са суперхеројима јер они то и јесу – објаснио је за „Дневник” Урош Штрбоја. – Медицинар на слици је метафора, поређење са суперхеројима. Мада су сви они заиста једини реални хероји. Идеја о муралу није била моја. Чланови Удружења су то сами замислили, а ја сам скицу спровео у дело, за шта ми је требао један дан. Направио сам колаж, а на лицу места сам додавао детаље. Три дана смо цртали мурал и он је сад у потпуности завршен.

На муралу је исписан и хештег #занашехероје, који је већ обишао друштвене мреже, којима фотографија тог занимљивог мурала из Новог Сада од јуче кружи. Нови Сад је, иначе, тим потезом стао уз светске градове, попут Њујорка, у којима су настали слични, такође посвећени медицинарима који се боре против вируса. Урош наводи да постоји могућност да се тај или неки други хештег нађе на неком другом зиду у граду, али да ће то зависити од Удружења.

– Мапирали смо данима где да насликамо тај мурал, а најпре смо хтели да га урадимо на једном зиду код Клиничког центра Војводине, али нисмо наишли на сагласност за то, па је у оптицају било још неколико зидова и на крају нам је компанија „Енмон” изашла у сусрет и уступила фасаду на свом објекту – наглашава Штрбоја, и истиче да су им због тога веома захвални.  

Фото: Dnevnik.rs

Иначе, тај стрит арт уметник осликао је у последње време велики број различитих мурала широм града. Додаје да има још зидова у граду које би могао осликати, али да то зависи и од станара, власника или институција уколико је објекат заштићен. Ипак, наглашава, сада је много лакше добити дозволу за сликање мурала јер су и суграђани приметили да им је уз шарене зидове свакодневица много лепша. 

В. Бијелић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести