За опуштање током пандемије - лака литература

НОВИ САД: За време пандемије коронавируса и забране кретања грађани се на разне начине сналазе да испуне слободно време. Они који имају баште и вртове, искористили су сунчане и топле дане да их уреде, неки да мајсторишу по кући, док се они који, нажалост, немају могућност да „побегну” у двориште, могу опустити уз омиљене књиге.
Knjige/V. Fifa
Фото: Knjige/V. Fifa

С обзиром на то да су библиотеке затворене, грађани могу да пазаре књиге на интернету, пошто књижаре нуде попусте и доставу на кућну адресу, у појединим групама на друштвеним мрежама организована је размена и даривање књга, али није наодмет ни код куће прегледати полице с књигама, таване и подруме јер се можда баш ту крије најбоље штиво.

Библиотекарка Софија Василић каже да, иако је већина грађана за време ванредног стања код куће, ипак брига за своје и здравље ближњих, као и „бомбардовање” вестима о коронавирусу, знатно утичу на свакодневицу. Како каже, у таквим околностима стручна литература, обимни и сложени романи нису најбољи избор.

Због тога препоручујем „лаке” наслове који опуштају и скрећу мисли с лоших ствари, објашњава Софија Василић.

За малишане препоручује популарну серију дечјих књига „Џеронимо Стилтон”, у којој је главни лик миш који ради као новинар и често се упушта у разне авантуре, решава мистерије и спасава пријатеље.

Како додаје наша саговорница, одличан избор су књиге „О дугмету и срећи” и „Лето када сам научила да летим” Јасминке Петровић, те „Ако ми случајно не верујете” и „Дођи на чудно место” Весне Алексић.

Деци ће се у ово време сигурно допасти и занимљива прича „Тајна жутог балона” Никол Лезије о десетогодишњој девојчици Доминик која тугује што ће лето провести у граду. Међутим, једног дана на њен балкон слеће жути балон с поруком „Имам скоро једанаест година и много, много ми је досадно. Хоћеш ли да ми будеш другарица?”, па се радознала главна јунакиња упушта у разне авантуре да би пронашла своју нову пријатељицу, вели наша саговорница.

По речима Софије Василић, међу ученицима виших разреда и даље је популарна књига „Ми, деца са станице Зоо”, која се бави наркоманијом и у којој су описане страшне последице које она доноси.

Такође, у том узрасту деца се интересују за научну фантастику, која је изузетно популарна протеклих година. Од домаће литаратуре се издваја „Деца бестрагије” Уроша Петровића, а од страних Џон Роналд Руел Толкин и књига „Хобит”, каже наша саговорница, додајући да би романтицима били занимљиви љубавни романи Федерика Моће, док ће они који воле мистерије и неизвесност до последњег тренутка уживати у делима најобјављиваније ауторке свих времена Агате Кристи.

Одрасли такође имају на располагању прегршт наслова различитих жанрова, а међу најтраженијима су и домаћи аутори.

Међу суграђанима је популаран најчитаниији савремени приповедач Дејан Стојиљковић и његови историјски трилери „Константиново раскршће”, „Знамење анђела”, „Кишни пси”, као и Вања Булић и његова дела „Душанова клетва”, „Теслина пошиљка”, „Јованово завештање”, предлаже Софија Василић, и додаје да женска популација најчешће посеже за романима Јелене Бачић Алимпић, Весне Дедић, Исидоре Бијелице, Норе Робертс, Аманде Квик, Данијле Стил.

Међу најутицајнијим савременим писцима, додаје наша саговорница, чија дела се налазе на највишим местима на листа бестселера широм света, јесте Паоло Коељо и дела „Алхемичар”, „Једанаест минута”, „Вероника је одлучила да умре”, која свако може да прочита.

Фото: Насловница књиге „Девојка за бисерном минђушом“, ауторке Трејси Шеваље Фото: промо

Осим њега, занимљиве су књиге Халеда Хосеинија „Ловац на змајеве”, „Хиљаду чудесних сунашца” и „А планине ођекнуше”, Трејси Шевалије „Једна нит”, „Девичанско плаво”, „Изузетна створења”, „Девојка са бисерном миђушом”..., препоручује Софија Василић.

С. Ковач

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести