За трафостанице и пуњаче електричних бусева 30,2 милиона динара

НОВИ САД: После неколико неуспелих тендера, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције одабрала је фирме које ће на стајалиштима код кружног тока на Булевару Јована Дучића и „потковице” на Железничкој станици уградити опрему за напајање градских аутобуса електричном енергијом, као и предузећа која ће изградити монтажне бетонске трафостанице (МТБС).
e
Фото: pixabay.com

Уговор набавке и постављање опреме, вредан око 8,7 милиона динара с ПДВ-ом (8.723.336), закључен је с новосадском фирмом „Монтоп про” као носиоцем посла, а рок за завршетак свих радова је 45 дана. Градња МТБС-а, по цени од око око 21,5 милиона динара (21.540.282), поверена је „Енерготехници – Јужна Бачка” из Новог Сада, која ће све предвиђене радове морати да заврши за три месеца, тачније за 90 календарских дана.

За посао градње трафостанице конкурисале су иначе још две групе понуђача, а иако је једна од њих била финансијски исплативија, оцењена је као неприхватљива, јер није достављена валидна документација.

Интересантан је податак да је, након што су претходне јавне набавке обустављене, Градска управа повећала процењене вредности обе инвестиције за око 4,3 милиона динара без пореза. Тендер за изградњу МТБС-а својевремено је обустављен јер су три пристигле понуде премашивале тада процењену вредност инвестиције, па је износ са 15 милиона динара повећан на 18 милиона. Будући да за уградњу опреме по цени од око 5,9 милиона динара није било заинтересованих фирми, тај износ увећан је за 1,3 милиона.

Електрични бусеви би, како је раније најављено, требало да саобраћају на линијама 2, 4, 8, 9 и 11, а за месец дана, како се очекује, у Нови Сад би требало да стигне десет „Соларисових” возила, за чију је куповину Град добио кредит од Европске банке за обнову и развој.

Због постављања електропуњача за возила градског превоза, стајалиште на Булевару Јована Дучића ће бити продужено за око 58 метара, укључујући и плато за путнике, док ће 12 паркинга бити срушено. На самом крају новог стајалишта предвиђена је уградња опреме за пуњење аутобуса, а на зеленој површини, између бициклистичке стазе и простора за путнике, планиран је плато површине шест квадратних метара, где ће се налазити централне јединице електропуњача. Површина проширења постојећег аутобуског стајалишта је око 202 квадратна метра, а простора за путнике 170 квадрата.

Постројење за пуњење бусева електричном енергијом уклопљено је у постојећу саобраћајну инфраструктуру и пројектовано тако да задовољи захтеве актуелне саобраћајне тражње у Новом Саду. На локацији коју је инвеститор одредио, предвиђено је постављање електричног пуњача и стуба ’Must Hood’ за пуњење аутобуса преко пантографа, наведено је у техничком опису пројекта који је урадио „Шидпројект”.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести