Занатлије радње не затварају, али тешко послују због пандемије

Кроз непосредно анкетирање чланства у Новом Саду – занатлија и предузетника – и кроз анализу прикупљених информација, Удружење занатлија је дошло до податка да значајан проценат занатства, изван дела грађевинарства и прехрамбене производње, бележи пад привредне активности између 50-70 одсто у односу на прошлогодишње.
1

Председник тог удружења Славко Новаковић за „Дневник” истиче да привреди попут наше неће бити лако да избегне озбиљније облике рецесије, што подразумева пад производње и промета услуга већи од три одсто. Када су у питању досадашње мере помоћи Владе, Новаковић наглашава да су оне биле обилне, али недовољно селективне те да нису ни приближно довољно фокусиране на оне највише погођене пандемијом. Ипак, он истиче да за сада ниједан новосадски занатлија није отпуштен нити је неко од занатлија затворио радњу.

– Од почетка говорим „Само да не траје дуго”, а ово већ траје предуго и ко зна до када ће трајати – наводи Новаковић. – Занатлије се увек веома труде да задрже своје раднике, тако да се не бојим отказа него се бојим затварања радње, одласка у црну зону и другог јер се трошкови, чак и у овом тренутку, стално повећавају. Ко ће сутра пунити буyет државе ако се затворе радње? А, опет, с друге стране, колико ћемо моћи да издржимо да не затворимо своје радње? Мала предузећа, услужне делатности највише ће страдати, а, нажалост, не верујем да ће тим људима бити враћено то што су изгубили, а изгубили су много.

Иако се велики број професија прилагодило онлајн систему, Славко Новаковић истиче да новосадске занатлије често не могу да раде од куће, али да су спремни да раде и на своју штету само да се радња не би затворила.

– Занатлије ће до максимума тражити излаз јер то нису фирме које су се отвориле јуче да би се данас затвориле – оцењује наш саговорник. – То су фирме у које занатлије улажу свој новац, а, између осталог, и мало кредита. Када уложиш своје паре и када запослиш радника ког касније обучиш да ради по твом методу рада – тог радника и такве радње се најтеже одричеш.

Фото: Славко Новаковић, председник Удружења занатлија

Предлози за предузимање подстицајних мера

Удружење занатлија је поводом актуелне ситуације у предузетништву и занатству припремило предлоге за предузимање нужних селективних подстицајних економских мера Владе Србије, које су изложили Министарству привреде Републике Србије, Привредној комори Војводине, као и унијама послодаваца Србије и Војводине. Један од бројних предлога је да се сви порези и доприноси на доходак и лична примања предузетника – занатлија и њихових радника „сведу на разумну меру и да се ускладе с њиховим стварним привредним активностима у делатностима коју обављају”.

– Што се тиче досадашњих мера, у смислу одлагања плаћања за 2021. годину, предлог је да се за значајан број делатности у области предузетништва – привреде потпуно отпишу, уз примену других мера – додаје Новаковић.


Удружење занатлија апелује на бољу комуникацију државе с домаћим привредницима, већу регионалну повезаност и међусобну солидарност у стратешки важним областима, уз примену финансијских стимуланса за бављење и опстанак привреде – предузетништва као залога опстанка овог друштва.

Не бојим се отказа, него затварања радње, одласка у црну зону јер се трошкови, чак и у овом тренутку, стално повећавају. Ко ће сутра пунити буyет државе ако се затворе радње? (Славко Новаковић)

– Свесни смо тога да је преостала врло оскудна свота новца, али нужно је изнаћи нови пакет мера према привреди који би можда био мање издашан, али изузетно селективан – наводи Новаковић. – Коначно, то је и предлог ММФ-а, који је нужно и неизоставно потребно реализовати у најкраћем периоду, а што се поткрепљује чињеницом да економија ЕУ бележи пад од 13,9 одсто, а Србије 6,4 процената. Већ сада су нам под великим знаком питања и свих 200.000 радних места, и то доминантно у реалној привреди, која једина доноси нову вредност.

К. Ивковић Ивандекић

фото: К.И.И. и Дневник

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести