ВЕЛИКИ УСПЕХ ЗАЈЕЧАРСКИХ ДЕВОЈЧИЦА Осмислиле наруквицу која има све за боравак у природи ЧЕКА ИХ ЕВРОПСКО ФИНАЛЕ

На националном такмичењу ученичких компанија победиле су зајечарске гимназијалке из компаније "ОutMark" која ће представљати Србију на европском такмичењу и финалу, које ће у јулу бити одржано на Сицилији.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Национално такмичење одржано је у Београду у понедељак и уторак.

Како се наводи у саопштењу организације Достигнућа младих, пет средњошколки у оквиру ове компаније производе мултифункционалне наруквице намењене авантуристима које чине боравак у природи сигурнијим.

"Наруквице садрже копче са различитим додацима попут: кресива за потпалу ватре, пиштаљке, батеријске лампе, ножића, отварача за конзерве, компаса и NFC тага. Као некадашњи извиђачи имале смо идеју да спојимо љубав према 'оутдоор' авантурама са иновативном технологијом. Вештину плетења унапредиле смо идејом о додацима унутар нарквица, које би одговарале различитим циљним групама", рекле су Ленка, Марија, Андреа, Дуња и Мина, чланице победничке компаније.

Друго место освојила је ученичка компанија "KidSync" из Гимназије "Милош Савковић" из Аранђеловца са друштвено- едукативним играма намењеним деци са тешкоћама у интелектуалном развоју, док је треће место припало ученицима из Машинско-електротехничке школе у Параћину, који се у оквиру своје компаније "HidroSol" баве производњом зелене енергије комбиновањем хидро и соларне енергије уз потпуну аутоматизацију производње.

Специјалну награду "Оснажени за будућност" намењену ученичкој компанији која је својом иновацијом направила разлику у заједници, освојила је компанија "ЕКО Експлозија" из Електротехничке школе "Мија Станимировић" из Ниша.

Награда за најбољу примену информационо-комуникационих технологија отишла је у руке ученика из компаније "Wallet Alert" који похађају Гимназију "Јосиф Панчић" у Бајиној Башти.

Двадесет најбољих тимова из средњих школа широм Србије представило је у понедељак производе и услуге својих компанија у оквиру продајног сајма у тржном центру Бео, док су у уторак презентовали публици и жирију бизнис планове.

Ученици који су 'запослени' у овим компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и предузетништву кроз програме "Достигнућа младих" и своју компанију воде од оснивања до израде компанијског извештаја и затварања компаније.

У оквиру церемоније додељене су и награде за посебан допринос развоју предузетничког образовања у Србији, и то Најбољем наставнику (Марија Урошевић, Крушевац), Најбољем пословном волонтеру (Биљана Вуксановић, Телеком Србија) и Најбољем пословном партнеру.

Блиц

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести