20. децембар, реалан датум, уколико СВМ и ЛСВ напусте ДС

Готово све политичке странке се слажу у томе да локалне и покрајинске изборе не треба раздвајати него их треба одржати заједно због трошкова. Ти избори, како најављују представници опозиционе

 Српске напредне странке, Социјалдемократске партије Србије и Покрета социјалиста, биће одржани 20. децембра. То је и по ставу других опозиционих странака у Војводини реалан датум, док представници владајуће Демократске странке, која у Покрајини држи власт са Савезом Војвођанских Мађара и Лигом социјалдемократа Војводине, сматрају да је то „класично замајавање јавности”.

Посланик ПУПС-а, који је у Скупштини Војводине у коалицији са Социјалистичком пратијом Србије, Мирослав Шпановић такође сматра да није реално очекивати да избори буду одржани 20. децембра. Као образложење за своју оцену наводи пун мандат Скупштини Војводине који истиче почетком наредне године.
– Слажем се с тим да је покрајински избори требало да буду још јуче! – наводи Шпановић. – Али сам уверен у то да они неће бити пре марта идуће године. Покрајинска влада ће сигурно ићи до краја свог мандата, не одговара јој да избори буду раније.

По процедури, покрајинске изборе расписује председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, а опште локалне председница Народне скупштине Маја Гојковић. Ако се буде гласало 20. децембра, избори би морали да се распишу најкасније до 5. новембра, а најраније 20. октобра, с обзиром на то да кампања може трајати од 45 до 60 дана. Кампања у Покрајини може трајати и краће, 30 дана, али је извесно да ће се њена дужина ускладити с локалом.

Да би Пастор расписао изборе за 20. децембар, мора да распусти Скуштину Војводине, или да председник Покрајинске владе Бојан Пајтић поднесе оставку, без обзира на то што је ова година изборна и избори се сматрају редовним и у случају да се распишу и мало раније од завршетка четврогодишњег мандата Скупштине Војводине. Готово да је сигурно да Пајтић неће поднети оставку, а покрајински парламент засад како-тако – функционише. Постоји већинска коалиција, коју чине ДС, ЛСВ и СВМ. Она јесте нестабила и танка, али постоји. Услови за расписивање избора за 20. децембар стекли би се уколико ЛСВ и СВМ напусте владајућу коалицију и ДС. На такву могућност указује независни посланик у покрајинском парламенту Миленко Јованов. 

– Уколико се прате изјаве чланица владајуће коалиције СВМ-а и ЛСВ-а, које кажу да је раздвајање локалних и покрајинских избора неприхватљиво, то значи да се, ако Маја Гојковић распише изборе за 20. децембар, може очекивати да СВМ и ЛСВ или напусте владајућу коалицију или на други начин укажу на то да је 20. децембар и за њих прихватљив датум – објашњава Јованов. – И онда ће 20. децембра обједињено да се одрже сви избори у Србији, односно на локалном и покрајинском нивоу.

Додаје да би заиста било нерезонски и тешко објашњиво зашто би избори у покрајини евентуално били раздвојени од локалних. Каже да, уколико би те две чланице владајуће коалиције тражиле да избори заиста буду 20. децембра заједно с локалним, Пајтић и ДС би били у великом проблему да објасне зашто за њих тај датум није прихватљив.

– Тад би се у потпуности открила њихова жеља да остану на власти, ако може и један дан после завршетка мандата, а не само до краја мандата – оцењује он.
И председник Покрајинског одбора Јединствене Србије, која је у покрајинском парламенту у коалицији с опозиционом Социјалистичком партијом Србије, Срђан Кружевић каже да је тај датум – 20. децембар – реалан за одржавање покрајинских и локалних избора.

– Сто одсто сам сигуран да ће избори на локалу и у покрајини бити одржани 20. децембра – сматра Кружевић. – Уколико на то демократе не би пристале, ЛСВ и СВМ ће изаћи из Покрајинске владе јер она је запоставила интересе грађана. Тога су свесни и у ЛСВ-у и СВМ-у, тако да су избори заиста неопходни и биће одржани 20. децембра. 

Ержебет Марјанов
 

Гагић: Све је могуће

Шеф посланичке групе Нове демократске странке Милош Гагић каже да би избори требало да буду идуће године, али да је у овој држави „све могуће, чак и то да нас удари метеор”. Парламентарци његове посланичке групе су у опозицији, али често подржавају предлоге владајуће коалиције.
– Они су вероватно спремили нови закон о изборима за локал и на основу тог закона ће расписати изборе – оцењује Гагић. – И онда ће, под паролом да сви избори треба да се одрже у истом дану, притиснути покрајинску администрацију да прихвати тај датум. При том, не знам да ли су припремили тај закон о локалним изборима или не јер то нико и не зна. Не знам никога из републичке администрације ко би то могао поуздано потврдити, али на основу искуства које имам у политици сматрам да би то био могућ развој догађаја – додаје он.

Бугарски: Последњи дан за гласање је 22. мај

Функционер ДС-а и члан Покрајинске владе Бранислав Бугарски наводи за „Дневник” да избори треба да се одрже 22. маја наредне године, када овом сазиву Скупштине Војводине истиче пун четворогодишњи мандат.
– Нереално је да избори буду одржани 20. децембра, то је још једно класично замајавање јавности у њиховом стилу – каже за „Дневник” Бугарски. – Ја ту немам стварно шта да кажем. Тренутна одлука о изборном систему Скупштине АП Војводине каже да избори морају да се одрже 30 дана пре истека мандата. Мандат овој покрајинској скупштини истиче 22. јуна, односно 21. јуна, пошто је тог дана конституисана, и 30 дана пре тога морају да се одрже избори. То значи да је последњи дан за гласање 22. мај – наводи он.

На питање да ли сматра да Покрајинска влада ради свој посао нормално, одговорио је потврдно, додајући да „ради и више свој посао како треба и да су Републичка влада и неке локалне и градске власти ти који не раде свој посао како треба”, наводећи примере бржег завршетка „Жежељевог” моста, набавку медицинске опреме за институте у Сремској Каменици као и управљање пољопривредним земљиштем. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести