Абази: Српска листа ће бити део владе

ПРИШТИНА:  Посланик Самоопредељења и кандидат за потпредседника косовске владе Хаки Абази изјавио је данас да ће Српска листа бити део владе којом ће руководити Аљбин Курти.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Према његовим речима, то право је гарантовано косовским уставом, о чему се разговара и у преговорима о коалицији Самоопредељења и Демократског савеза Косова.

"Уставна одредба је да Српска листа као представник српске заједнице буде део владе и на томе се све завршава, нема ничег новог осим ове дискусије", изјавио је Абази, преноси Газета експрес.

 

Курти тражио заказивање седнице парламента

ПРИШТИНА:  Мандатар и лидер Покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, затражио је да Председништво парламента одреди датум одржавања седнице на којој ће се гласати о предлогу нове приштинске владе, пише приштинска Газета Еxпрес.

Према писању порталу, о влади ће се гласати без договора Самоопредељења и Демократског савеза Косова (ДСК).Председништво парламента биће одржано сутра у 9 сати.

Рок у којем Курти мора да предложи састав нове владе истиче 4. фебруара.Председник ДСК, Иса Мустафа, изјавио је раније данас да је спреман да ће његова странка подржати предлог Куртијеве владе, али не безусловно.

Услов је, казао је Мустафа, за РТВ21 да Курти предочи састав кабинета и програм рада нове владе.

Иначе, Курти се поподне први пут састао са представницима Српске листе ради разговора о формирању нове владе.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести